Geresdlakon látható a Pro Finlandia finn kiállítás

2017. december 11. hétfő 13:30

Geresdlakon látható a Pro Finlandia finn kiállítás

Pro Finlandia címen a Finn Nemzeti Levéltár több kiállítást is készített 2014 és 2016 között. Mindegyiknek a témája Finnország történelme a középkortól az 1920-as évek elejéig, de mindegyik más országok szempontjából mutatja be az eseményeket. Az első Franciaország és Olaszország, a második Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Magyarország, a harmadik a skandináv országok, a negyedik pedig Oroszország nézőpontjából készült.  

A 2017-es ünnepi év programsorozatához kapcsolódóan a kiállításokat szerte a világon a finn nagykövetségek közvetítésével több nyelvre is lefordították, és könnyen mozgatható hordozóra nyomtatták. A 15 roll-upból álló kiállítás eredeti dokumentumok, festmények, fotók és tárgyak képeit mutatja be. A budapesti Finn Nagykövetség a második (Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Magyarország szempontjából összeállított), a magyar közönség számára leginkább releváns verziót készíttette el.

A centenárium alkalmat ad Finnországnak arra, hogy a múlt jelentős eseményeit, fejlődési vonalait tanulmányozza és értelmezze, és ez alapján tekintsen a jövőbe. Mit jelent a függetlenség? Kik a finnek? Mi Finnország helye Európában és a világban? A Pro Finlandia kiállítás ezekre a kérdésekre próbál meg választ adni.

A magyar nyelvű változat eddig Debrecenben, Nyíregyházán, Hajdúböszörményben, Szegeden, majd Pécsett volt látható.

A kiállítás 15 db roll-up-ból áll, a méretük 200 x 100 cm.

 

EQM