Fagyállóval mérgezhettek meg egy kutyát, talán azért, hogy ne állhassa útját a betörőknek

2017. november 22. szerda 17:57

Fagyállóval mérgezhettek meg egy kutyát, talán azért, hogy ne állhassa útját a betörőknek

Csak a szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően menekült meg a haláltól egy kutya nemrég Pécsett. Az állat gazdája úgy véli, betörők próbálták fagyálló itatásával megölni a házőrzőt, hogy könnyebben kirámolhassák a házat. A Pécs Környéki Állatmenő Alapítvány vezetője szerint sajnos a mérgezés gyakori esetnek számít városunkban.

A közösségi oldalon osztotta meg történetét a napokban egy pécsi hölgy. Mint írta, kutyája a napokban mérgezés tüneteit mutatta, így azonnal elrohantak az orvoshoz, a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően az állat ma már újra vidáman szaladgálhat az udvaron. Mivel a szomszédok soha nem panaszkodtak a kutya miatt, így a nő úgy sejti, betörők akarták fagyállóval megölni az állatot, hogy ne zavarja őket, amíg kirámolják a házat - tervük szerencsére nem vált be. 

Bizonyítani nem tudja, hogy valóban bűnözők mérgezték meg az ebet, ám úgy véli, fő az elővigyázatosság, ezért osztotta meg a történetet.

- Fagyállós vagy más mérgezésről nagyon gyakran hallani - vágott bele Tari Zsuzsanna, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány vezetője, akit az eset kapcsán kerestünk meg.

Szög a húsdarabban

Szomorú, de az elmúlt években számos esetben próbáltak állatokat mérgezni Pécsett, szinte az összes városrészben. Volt, hogy patkánymérget szórtak ki a közterületre, de olyan is előfordult több alkalommal is, hogy húsdarabokba rejtettek szöget, vagy éppen fagyállóval itattak át állateledelt, amiket aztán füves részeken helyeztek el.

Úgy látja, a mérgezéseknek általában elsősorban nem az ingatlanba való bejutás a célja, hiszen például a fagyálló nem öl azonnal, akár hetek is eltelhetnek, mire végez a szer a kutyával. Persze, tette hozzá, ez nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől, valamint az állat termetétől.

Ugyanakkor nem zárható ki, hogy mégis betörők próbálkoztak, hiszen közel sem biztos, hogy kémiában, biológiában jártas emberekről van szó.

- Ilyen esetben azért a gazdák megsejthetik, hogy miért akarták a kutyát eltenni láb alól, és jobban figyelhetnek az otthonukra - fogalmazott az állatvédő.

Tanácsként elmondta: csak úgy lehet kivédeni az ilyen eseteket, ha a kutyát az első pillanattól arra tanítja a gazdája, hogy ne fogadjon el senkitől ételt, kizárólag tőle.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)