Eltűnhet a belváros szégyenfoltja: befektetőt keresnek a Kazinczy utca „török” telkére

2018. január 04. csütörtök 08:57

Eltűnhet a belváros szégyenfoltja: befektetőt keresnek a Kazinczy utca „török” telkére

Úgy tűnik, hogy hosszú évek hányattatása után rendeződhet a Kazinczy utcában lévő, egykor szebb napokat látott telek sorsa. A területen feltárt török kori emlék, Ferhád pasa dzsámiját is rekonstruálhatják, amennyiben a tervbe vett fejlesztés valósul meg.

Sok esztendeje árválkodott elhanyagoltan a Kazinczy utcában levő ingatlan, amelyen egykor fényes múltú étterem és szórakozóhely is üzemelt. A telek sorsáról lapunk is többször beszámolt már, előrelépés legutóbb akkor történt, amikor tavaly ősszel elbontották az épület rogyadozó homlokzatát, mert egy miniszteri rendelet alapján megszűnt a maradvány műemléki védettsége, így el lehetett tüntetni a romokat.

A város részéről már évekkel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy valamilyen formában hasznosítsa a területet. Sakir Fakili, Törökország nagykövete 2014 októberében, a pécsi Rókus-dombon lévő Idrisz baba Kerjela kútjának ünnepélyes átadóján azt mondta, hogy a város és a Török Kulturális Együttműködési Alap (TIKA) összefogásában helyreállítanák Ferhád pasa műemlékét, valamint létrehoznának egy kulturális centrumot, amivel sok török turista számára tennék vonzóvá, valamint mellette egy igazi, keleties hangulatú bazárt és egy török fürdőt (hamam) alakítanának ki.

Ennek kapcsán érdeklődtünk most a pécsi városfejlesztési társaságnál. Merza Péter vezérigazgató szerint az önkormányzat mintegy két évvel ezelőtt jelezte a TIKA felé, hogy a városnak több olyan fejlesztési javaslata is akad, amelyben együtt tudnának működni.

- Ezek között szerepelt a Rókus-dombon lévő török kút fejlesztése, Idrisz baba türbéje és a Kazinczy utcai terület, a korábbi Ferhád pasa dzsámi környezetének fejlesztése is. Az első projekt lezárult, a második folyamatban van - közölte megkeresésünkre a szakember, hozzátéve, hogy a harmadik koncepció keretében javaslatokat tettek az ingatlan kulturális, turisztikai és üzleti fejlesztésére.

Mint megtudtuk, a török partner ez idáig nem hozott döntést arról, hogy milyen formában tudna együttműködni az önkormányzattal a terület fejlesztése érdekében. Ennek ellenére a város az elmúlt hetekben befektetői pályázatot hirdetett az érintett terület déli részén található, beépíthető terület hasznosítására, ez a pályázat jelenleg is folyamatban van.

 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva