Donald Tusk érkezik Pécsre, díszdoktorrá avatják az Európai Tanács elnökét

2017. december 08. péntek 13:40

Donald Tusk érkezik Pécsre, díszdoktorrá avatják az Európai Tanács elnökét

Díszdoktorává avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - adta hírül az MTI. A doctor honoris causa címről szóló oklevelet pénteken veszi át a korábbi lengyel miniszterelnök a baranyai megyeszékhelyen. A belvárosban forgalom-korlátozások várhatók. 

A PTE tájékoztatása szerint a címre felterjesztésben az áll: a történész végzettségű lengyel politikus hazai és európai életműve szorosan kötődik a magyar, a regionális és az európai történelemhez, és Donald Tusk méltó arra, hogy elnyerje az egyetem díszdoktori címét. Mint írják, Donald Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként „egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén". Egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését.

Donald Tusk a Gdanski Egyetemen szerzett történész diplomát 1980-ban. Alapító tagja volt a Szolidaritás Hallgatói Bizottságának, egyetemi hallgatóként együttműködött a tengerparti térség független szakszervezeteivel. Egyetemi tanulmányait követően a Swietlik szövetkezetben dolgozott munkásként hét éven át.

Pártpolitikai pályafutását 1989-ben kezdte, miután belépett a liberális Demokrata Kongresszus (KLD) pártba. 2007 és 2014 között lengyel miniszterelnök. 2014. augusztus 30-án az európai uniós országok vezetői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az Európai Tanács elnökének választották meg. 2014. december 1-jétől az Európai Tanács elnöke és az euróövezeti csúcstalálkozók elnöke. 2017 márciusában újraválasztották, mandátuma 2019. november 30-áig szól.

A rendőrség az Európai Tanács elnökének érkezésekor a forgalomirányításában segédkezik.

EQM