Diákhitel Központ: egyetemisták alkotásaiból nyílt kiállítás az A38 Hajón

2017. december 08. péntek 11:21

Diákhitel Központ: egyetemisták alkotásaiból nyílt kiállítás az A38 Hajón

CSaknem 400 képzőművészeti alkotás és 240 pályázó az idei KÉPZŐ pályázat mérlege. A Diákhitel Központ idén hatodik alkalommal meghirdetett festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatán a technológia mindennapi életünkre gyakorolt hatását járták körül a pályázó fiatalok. Magyarországi középiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatói közül került ki a győztes: Prakfalvi Anna, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója.  

Az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. számára kiemelten fontos, hogy támogassa a társadalmi felelősségvállalás különböző formáit, ezért is indította útjára évekkel ezelőtt a KÉPZŐ-t, tematikus festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatát.

A pályázat a magyarországi közép- és felsőfokú tanintézmények hallgatóit szólítja meg, hogy művészi eszközökkel ábrázoljanak bizonyos témákat. Idén arra a kérdésre várt választ a Társaság, hogy milyen hatással van a technológia mindennapi életünkre, hogyan befolyásolja azt.

Az elmúlt öt évben 1300 pályázó, közel 3000 pályamunkával jelentkezett. Az idei kiírásra több tucatnyi intézményből 240 hallgató pályázott a fődíjra. A beküldött pályamunkákat Pásztor Anna (Anna and the Barbies) fővédnök, Tóth Andrej festőművész, grafikus, Horváth Judit, az A38 Hajó Kiállítótermének kurátora és Fényes Gábor, fotográfus értékelte. A szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt húsz alkotást, amelyeket december 8-ától az A38 Hajó Kiállítóterében megrendezett tárlaton láthat a nagyközönség.

Az idén első alkalommal nem a legnagyobb hírű művészeti egyetemek hallgatói diadalmaskodtak a versenyen. A Diákhitel Központ Zrt. Képző pályázatának 2017. évi fődíjasa Prakfalvi Anna, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója lett „Think different" című grafikájával. A második díjat Barta Babett, az Eszterházy Károly Egyetem diákja nyerte, „Tudás fája" című festményével, harmadik helyezett Králik Dániel lett, a Pázmány Péter Tudományegyetem „Felhő" címet viselő fotójával. A helyezettek 1 millió forint értékben vettek át ajándékot, mely hasznos kiegészítőül szolgál a fiatalok művészeti tevékenységéhez.

A legjobbnak ítélt húsz műalkotás egy héten keresztül, december 13-áig lesz látható az A38 Hajó Kiállítóterében.

Forrás: Diákhitel Központ