Bevetésre készen: levizsgáztak a Pécsi Mentőkutyás Egyesület nyomkeresői

2016. december 27. kedd 17:16

Bevetésre készen: levizsgáztak a Pécsi Mentőkutyás Egyesület nyomkeresői

Még csak nagyjából egy éve működik a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, ám az ebeket akár már éles helyzetben is be lehetne vetni. A négylábúak ugyanis teljesítették az ehhez szükséges szigorú vizsgafeltételeket. Kiss Csaba, a civil szervezet vezetője úgy nyilatkozott, eltűnt emberek keresésére vállalkoznak, teljesen önkéntes alapon.

Jó úton haladnak a pécsi mentőkutyák, hogy hasonlóan nagy tetteket hajtsanak végre, mint híres társuk, Mancs, akiről szobor és film is készült. Az egyesület tíz tagja 2015-ben állt össze, a szervezetet idén jegyezte be a bíróság.

- Megalakulásunk célja az volt, hogy segíteni tudjunk eltűnt, elveszett, vagy eltévedt emberek megtalálásában, a feladatra speciálisan kiképzett kutyákkal - mondta Kiss Csaba, az egyesület elnöke. Hozzátette: az ebek bokros, erdős területen képesek eltűnt embereket megtalálni, egy hektárt nagyjából 8-10 perc alatt átvizsgálnak és ugatással jelzik, ha találtak valakit.

Kezdetben két kutyája volt a civileknek: egy személykeresésében jártas kétéves labrador, akit a Veszprém Megyei Kutató- és Mentőszolgálattól kaptak, illetve egy „saját nevelésű", városi nyomkövetésre képzett border collie.

- Később csatlakozott hozzánk Görgey Évi egy 6 hónapos golden retrieverrel. Nagyon sokat segít a felkészülésben, fiatal kora ellenére igen sok tapasztalattal rendelkezik. A csapatba került még a katasztrófavédelemnél dolgozó Csapó Gábor egy nagyon aktív mudi-pumi keverék kiskutyával, mostanra tehát négyre bővült a keresőkutyák száma.

Fontos az együttműködés

A pécsiek már az egyesület hivatalos megalakulása előtt szoros kapcsolatot tartottunk a székely Hargita Megyei Mentőkutyás Egyesülettel valamint a Veszprém Megyei Kutató Mentő Szolgálattal.
- Az alapszabályunk is kimondja, hogy minden olyan szervezettel együttműködésre törekszünk, amely célja az emberi élet megmentése. A továbbiakban igyekszünk még több mentőkutyás egyesülettel, polgárőrséggel és a Katasztrófavédelemmel is közösen dolgozni - tudtuk meg Kiss Csabától.

Október fontos mérföldkő volt az egyesület életében, ekkor ugyanis két eb is sikeres vizsgát tett, így már három kutyájuk végezhet mentést belföldön vagy akár külföldön is.

- Éles bevetésen még nem vett részt az egyesület, ám tagjaink között található olyan, aki segített eltűnt személy keresésében. Hétről hétre azért tréningezünk, hogy ha szükség van ránk, valamennyien megálljuk a helyünket - fogalmazta meg a lényeget az önkéntesen tevékenykedő csapat vezetője.


Képünkön: a csapat egy része. 

Palotás P. - Fotó: Pécsi Mentőkutyás Egyesület.