Bevált a kertvárosi intelligens zebra - Újabbakat is telepítenek a balesetveszélyes helyekre

2017. november 30. csütörtök 08:22

Bevált a kertvárosi intelligens zebra - Újabbakat is telepítenek a balesetveszélyes helyekre

Nyár óta működik Kertvárosban az egyik legforgalmasabb gyalogátkelőhelyen az az intelligens zebra, amely a gyalogosok biztonságát hivatott védeni. A Csontváry utca és a Nagy Imre út kereszteződésébe telepített rendszer eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, üzembe helyezése óta ugyanis nem történt baleset.

Az érintett terület a városrész egyik legforgalmasabb gyalogátkelője, naponta több ezren kelnek át rajta, hiszen egyebek mellett Pécs egyik legnagyobb oktatási intézménye, a Nevelési Központ tanegységei találhatók a közelben. Az új rendszer bevezetése előtti időszakban sajnos elég sok baleset történt, így már korábban pirosra festették az átkelőt és fluoreszkáló hátterű táblákat helyeztek ki, hogy óvatosságra figyelmeztessék a járókelőket.

Az idén nyáron telepített SafeCross rendszer a működését illetően kettős hatással rendelkezik.

- A gyalogosok egyrészt vizuális kapcsolatot létesítenek a gépjárművek vezetőivel, másrészt külön élmény számukra, hogy a rendszer a kapun áthaladva kapcsolja fel a villogó LED fényeket - mondta érdeklődésünkre Erdős Réka, a városüzemeltetésért (is) felelős Biokom szóvivője.

Hozzátette, hogy a rendszer telepítése egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

- Az eltelt időszakból nincs tudomásunk baleseti adatokról, azaz gyalogos-gépjármű konfliktusról - közölte.

Az eddigi tapasztalatok tehát megerősítik, hogy az intelligens zebrák megléte nagymértékben segíti a biztonságos közlekedést. A tervek szerint ráadásul az önkormányzat a közeljövőben újabb rendszereket telepíthet a város különböző részein, igaz, ahhoz még további teendők szükségesek.

- További felméréseket, illetve ellenőrzési munkákat igényel a kihelyezett eszköz, ennek időtartama egy év. Az eltelt idő alatt az összegyűjtött információk alapján jelöljük ki a telepítendő eszközök helyét - tudtuk meg.

A rendszer telepítése 2,5 millió forintba került, rendkívül alacsony üzemeltetési költséget igényel, a járdába épített érzékelők pedig vandálbiztosak.

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva