Berkecz elismerte, ő készítette a hangfelvételt Karácsony Gergely f*aszozós kiszólásáról

2017. december 13. szerda 22:16

Berkecz elismerte, ő készítette a hangfelvételt Karácsony Gergely f*aszozós kiszólásáról

Szerdán este közleményt adott ki az Együtt a kiszivárogtatott hangfelvétellel (amelyen Karácsony Gergely a Párbeszédes miniszterelnök-jelöltségére utalva arról beszél, hogy a f*aszért vállalta el) kapcsolatos vizsgálatról. Azt írták, a párt alelnöke, a Pécsett is politizáló Berkecz Balázs elismerte, ő készítette a felvételt. 


Amint arról beszámoltunk, vasárnap került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen Zugló polgármestere, Karácsony Gergely a Párbeszédes miniszterelnök-jelöltségére utalva arról beszél, „alapvetően az az érzésem, hogy a f*szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem."

Szerdai sajtóhírek szerint a felvételt a Pécsett is politizáló Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke készítette. (Napközben próbáltuk elérni, ám nem jártunk sikerrel.)

Az Együtt szerdán este közleményt adott ki az ügyről:

„Az Együtt kivizsgálta a korábban kiszivárgott hangfelvétel ügyét. Berkecz Balázs azt a tájékoztatást adta, hogy ő készítette a felvételt, azonban annak névtelen blogon történő elterjesztéséhez nincs köze.

A párt alelnöke a vizsgálat során elmondta, hogy a felvételt még múlt pénteken saját Facebook oldalán publikálta kevesebb, mint 10 percig, de mivel felismerte, hogy a Párbeszéd és az Együtt pártok közötti szövetség felmondása miatti csalódottság vezette csak, így azt azonnal törölte. A hangfelvétel napokkal későbbi, névtelen blogon történő publikálásához semmi köze nincs.

Mindezek alapján az Együtt elnöksége a párt Etikai Bizottságát kérte fel eljárás lefolytatására. Berkecz Balázs a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette elnökségi tagságát.

Berkecz Balázs bocsánatot kért a hangfelvétel érintettjétől."

Az ügynek különös pikantériáját az adja, hogy Karácsony egy másik párt, az MSZP miniszterelnök-jelöltje lehetett volna. Az érintettek először tagadtak, majd az MSZP elnöke szombaton mégis Karácsonyt ajánlotta első embernek.

Ezt követően szivárgott ki a hangfelvétel, amelyen ez hallható:

„Alapvetően az az érzésem, hogy a f*szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM felment 0 százalékról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy főállásom, ami önmagában egy kib*szott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok".

Másnap reggel Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke élő adásban rúgta ki Karácsony Gergelyt: az Együtt választmányi elnökének elmondása alapján Karácsony lépése miatt az Együtt és a Párbeszéd szövetsége véget ért. Szigetvári úgy fogalmazott, „a langyosokat kiköpi a Jóisten, ez történt Karácsony Gergellyel is".

Az Együtt hamarosan új miniszterelnök-jelöltet nevez meg. Szigetvári szerint Karácsony nem hisz abban, hogy az Együtt-Párbeszéd-lista bejut a parlamentbe, ezért keresett más megoldást. Az Együtt továbbra is önálló listát akar, de minél több demokratikus erővel koordinációra törekszik az egyéni választókerületben.

Karácsony Gergely egyébként 2012-ben egy Debrecenben tartott lakossági fórumon még így fogalmazott a szocialistákról: „jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt", illetve „azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik seggéből az összefogást"

Képünkön: (archív) Páva Zsolt polgármester és a képviselők lemondását követelte Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az októberi pécsi közgyűlés előtt tartott tüntetésen, amelyen rajta kívül öten vettek részt.

M. B. - Fotó: PécsMa.hu