Amputálták munkatársa lábát, mert nem figyelt eléggé

2017. október 19. csütörtök 12:30

Amputálták munkatársa lábát, mert nem figyelt eléggé

A Komlói Járásbíróság csütörtökön kihirdetett ítéletével egy személyt maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évre felfüggesztette. 

A vádlott munkavégzése során, a foglalkozására vonatkozó szabályok megszegésével követte el a bűncselekményt egy baranyai településen.

2015. augusztus 31-én a sértettet a munkahelyi vezetője megbízta, hogy a vádlottat, mint gépkezelőt irányítsa és mutassa meg a kezelendő területeket, melyeket a vádlottnak egy önjáró permetezőgéppel kellett kezelnie. A sértett ezen tevékenysége során a permetezőgép vezetőfülkéjében lévő pótülésben ült. A permetezést reggel 8.00 órától folyamatosan végezték. Munkavégzés közben a sértett felesége, előzetes megbeszélésük alapján kihozta kétéves fiukat a munkavégzés helyére, hogy a kicsi „traktorozhasson". A sértett a fiát az ölében tartotta.

Miután a permetezést befejezték, a vádlott megkezdte a permetezőgép 30 méter fesztávolságú keretének összecsukását, amikor a permetezőgép alól ő és a sértett is kékes színű füstöt láttak felszállni. A géppel a vádlott megállt, a sértett pedig, gyermekét a pótülésen hagyva elindult ellenőrizni a füst eredetét. A füstöt az okozta, hogy a manőver közben a permetezőkeret a terület felett húzódó magasfeszültségű távvezeték fázisvezetőjébe akadt, ennek következtében a permetezőgép feszültség alá került, amelytől a bal első kerék légvesztett lett és kigyulladt.

Amikor a sértett a gépről leszállva az utolsó lépcsőfokot, majd a talajt megközelítette, illetve rálépett, áramütést szenvedett, a földre esett. Ekkor a vádlott észlelte, hogy a sértett a földön fekszik, leállította a gépet, meglátta, hogy a permetezőgép feszültség alá került, mondta a fülkében tartózkodó gyermeknek, hogy maradjon ott, majd ő is kilépett a fülkéből és ő is áramütést szenvedett. Miután magához tért, megpróbálta a permetezőgép közeléből elhúzni a szintén magához tért sértettet is, majd segélykiáltásaikra ketten is a helyszínre érkeztek és a tüzet poroltóval és földel oltották el. Ez után a gyermeket - aki a történtek során nem sérült meg - a tűzoltók, illetve a katasztrófavédők kiérkezéséig szóval tartották, majd az E.ON munkatársai áramtalanították a vezetéket.

A sértett elektromos égési sérülést szenvedett a törzsén és alsó végtagjain, mely sérülése miatt az egyik lábszárát a középső harmadban amputálni kellett. A permetezőgépben 539.840,- forint kár keletkezett.

A vádlott, mint az általa vezetett gazdasági társaság ügyvezetője nem tett eleget a munkavédelemről szóló törvény rendelkezéseinek, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés meghatározására vonatkozó követelményeknek.

Az ügyész, a vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék