A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékeztek Pécsett: ma is meg kell védenünk magunkat

2017. november 24. péntek 17:13

A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékeztek Pécsett: ma is meg kell védenünk magunkat

Megemlékezést tartott az önkormányzat és a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja alkalmából. A rendezvényen beszédet mondott Őri László, Pécs alpolgármestere is.  

Mint az ismert, 2012 óta tartják meg hazánkban az Országgyűlés kezdeményezése nyomán a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapját, Pécs pedig az első között csatlakozott a megemlékezésekhez. Idén pedig az eseményeknek emléket állító, Trischler Ferenc szobrászművész által tervezett, csaknem egy méter széles, bronzból készült emlékművet is leleplezték a Mártírok útján.

Ezen a helyen tartották a pénteki rendezvényt, amelyen Őri László többek között arra emlékeztetett: 1944. novemberét követően alig néhány hónap alatt 300 ezer embert hurcoltak el hazánkból a szovjet lágerekbe kényszermunkára. Ezek közül a legtöbben fiatal lányok, asszonyok voltak, hiszen sok férfi még a fronton harcolt.

Őri László szerint a második világháború három legnagyobb pusztításának egyike a „malenkij robot" a náci haláltáborok rémtettei és a magyar hadsereg Don-kanyarban történt tragédiája mellett.

Mint mondta, azok az emberek, akik végigszenvedték a lágerek szörnyűségeit, soha nem kaptak elégtételt a szovjet államtól, soha nem érezhették magukat biztonságban, mert hallgatásra kényszerültek.

Felidézte: az emlékezést, a múlt el nem feledését segítve a polgári kormányzat törvénybe iktatta a kommunizmus áldozataira történő emlékezés napját, Pécsett pedig emlékművet emeltek az elhurcoltak emlékére.

Őri zárásként felhívta a figyelmet arra, hogy a ma Európája sem lehet újra elszenvedője semmiféle nemzetközi és globális érdekek által irányított beavatkozásnak, olyannak, amely a nemzetállamok biztonságát, létét veszélyezteti. Rámutatott: ha azt akarjuk, hogy gyerekeink, unokáink békében éljenek, meg kell tennünk a legfontosabbat, meg kell védenünk magunkat.

„Meg kell védenünk a megtartandó múltunkat, meg kell védenünk gyökereinket, kultúránkat, hitünket, jövőnket. Ezért mondunk nemet minden támadásra, ami a nemzeti megmaradásunkat, szuverén államiságunkat fenyegeti" - zárta beszédét az alpolgármester.

Forrás: Pécs MJV