A magyarságért gyúlnak a fények a Mecseken és Mohácson is az év leghosszabb éjszakáján

2017. december 21. csütörtök 12:09

A magyarságért gyúlnak a fények a Mecseken és Mohácson is az év leghosszabb éjszakáján

Hálaadó szertartást tartanak csütörtökön este Baranya számos pontján, többek közt Pécsett, Máriakéménden és Mohácson is. Ennek részeként tüzek gyúlnak, azt szimbolizálva, hogy a magyarság a történelmi megpróbáltatások ellenére is megmaradt a Kárpát-medencében, a fény pedig a leghosszabb éjszakán legyőzi a sötétséget.

A Kárpát-medence száznegyvenkét helyszínén gyúlnak tüzek csütörtökön este. Elsőként a Börzsönyben található Szent Mihály-hegyen lobbannak fel a lángok, aztán sorban az anyaországban, Erdélyben, Délvidéken, sőt még Horvátországban és Ausztriában is.

A Fénylánc Magyarországért elnevezésű kezdeményezés tíz éve indult. Az esemény honlapján úgy fogalmaznak a szervezők, céljuk, hogy egy kötetlen szertartás keretében mondjanak köszönetet az elmúlt évért, hogy a Kárpát-medencében, ezen a „mesés tájon" élhetnek, valamint, hogy az „embert próbáló időkben is sikerült egymásra találniuk". E mellett a magyarság megmaradásáért is imádkoznak.

Ilyen a Fénylánc szertartása:



Az eseményből Baranya sem marad ki, megyénkben többek közt a Tubesen, Pécs-Vasason, Máriakéménden, illetve Mohács több pontján, többek közt a Papkert dűlőben és a Szőlőhegyen is felgyúlnak a tüzek.

Szilágyi László, a mecseki szertartás szervezője munkatársunknak elmondta, a sötétedés után, öt órától gyülekeznek a hegy lábánál található Honfoglalás-emlékműnél, majd közösen mennek fel a János-kilátóhoz. A tervek szerint a lángok hat óráig lobbannak fel.

Virrasztók

Az elmúlt években számos közösséget kovácsolt össze a Fénylánc, a szertartások pontos menetét, hosszát az egyes csoportok alakítják ki. Akadnak olyanok is, akik nem csak az estét, hanem az egész éjszakát a tűz mellett töltik.

- A szertartásnak kevés előírt része van, ám az egyik ilyen, hogy este hat órakor közösen elénekeljük a Himnuszt - fogalmazott.

A korábbi években a Mecseken volt, hogy hatan, de arra is találhatunk példa, hogy tizenöten végezték a szertartást. Szilágyi László az idei eseményen legalább tíz emberre számít, de hangsúlyozta, nem a létszám a lényeg.

- Ha nem is tudnak eljönni a János-kilátóhoz, aki csatlakozna a kezdeményezéshez, akár otthon is gyújthat egy gyertyát - tanácsolta.

A Fénylánc pontos helyszínei ide kattintva tekinthetőek meg.


Képünk
illusztráció.

Kapcsolódó videó

Fénylánc Fénylánc

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com