A kínai sült rizs és egyéb finomságok

2008. szeptember 06. szombat 18:39

A kínai sült rizs és egyéb finomságok
Az elmúlt alkalommal, függetlenül a XXIX. Nyári Olimpiai Játékoktól, a kínai konyhával foglalkozott a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet. Most, hogy kialudt a láng, folytatjuk a kontinensnyi ország konyhaművészetének rövid bemutatását.


A kínai (sült) rizsről

Ez egy igencsak megtévesztő kifejezés, mert természetesen a rizst nem lehet sütni. Főtt rizsnek azonban akkor nevezik Kínában, ha magában van. Ha a főtt rizst más anyagokkal keverjük, netán átmelegítjük, az már sült rizs.

Ennek számos receptje van, az olvasó is kitalálhat magának akárhányat. Hogy ez könnyebben menjen, elmondjuk az öt alapfeltételt:

A rizsnek legyen valamiféle aromája - ezért rendszerint hagymát tesznek hozzá. Mert a rizs önmagában elég unalmas és egyhangú ízhatású, általában földúsítják valami füstölt jellegű étellel: sonkával, szalonnával, füstölt hallal.

A még pikánsabb ízhatás érdekében erős ízű húsféle is jó, ha kerül belé.

A fogás színét és textúráját dúsítják a különféle, előfőzött zöldségek.

Hogy e sokféle hatásból mégis valami egység szülessék, erre való a tojás. A sült rizs ugyanis valójában akkor születik meg, amikor a serpenyőben már mindent összekevertünk mindennel, s ekkor nyakon öntjük néhány fölvert tojással és átsütjük.


Kínai oldalas

Hozzávalók (2 kg oldalashoz) a páchoz: 10 evőkanál rizsecet, 7 evőkanál szójaszósz, 2 chili paprika felkarikázva, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 3 evőkanál méz

5 szem bors, csipetnyi só, 5-6 db fahéj, 5 kávéskanál szezámolaj, 1 dl olaj, 2 db hagyma felkarikázva, 2 gerezd fokhagyma összenyomva.


A sütéshez: méz, kínai „ötfűszer" keverék.

Mindent, ami a páchoz kell egy lezárható edényben összekeverünk. Az oldalast felvágjuk kétpálcásra. Jól lezárjuk, és 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az egészet egy lefedhető tepsiben (sütőedényben) egy órára az előmelegített sütőbe tesszük.

Ekkor kivesszük, rácsurgatunk annyi mézet, hogy mindegyik darabra jusson és vékonyan megszórjuk „ötfűszer" keverékkel. Lefedve visszatesszük a sütőbe, és újabb félórát sütjük. Levesszük a fedelét és így újabb negyedórát sütjük, majd megforgatjuk és a másik oldalát is sütjük 15 percig. Tálaláskor hagymát és enyhén csípős paprikát karikázunk rá és rizzsel kínáljuk.

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!

Szárazra sütött marhahús

Hozzávalók (4-6 személyre): 45 dkg sovány, tisztított fehérpecsenye, 7-10 dkg hámozott és vékony csíkokra vágott sárgarépa, 3-4 dkg vékony csíkokra vágott zeller, 1/2 teáskanál só, 2-3 db szárított piros chili, kukoricaolaj a sütéshez, 3/4 teáskanál kukoricaliszt, 1/2 teáskanálőrölt, pörkölt szecsuani bors, 1 teáskanál szezámolaj.

A pácléhez: 3 evőkanál szójamártás, 3 teáskanál cukor, 1 evőkanál száraz sherry, 1 teáskanál szezámolaj, 1/2 teáskanál őrölt, pörkölt szecsuani bors.

A mártáshoz: 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 teáskanál cukor, 4 evőkanál víz.

E szecsuáni étel hagyományos elkészítéséhez nagy türelem szükséges, mivel a marhahúst kb. 1 órán keresztül kell alacsony hőmérsékleten kevergetve sütni, amíg össze nem zsugorodik és egészen ropogós nem lesz.

Ugyanilyen eredménnyel jár azonban a kevesebb, mint fele időt alatt végzett bő olajban való sütés és kevergetve sütés együttes alkalmazása. A marhahús fűszeresen csípős, édes és pikáns lesz egyszerre.

1. Aprítsuk fel a marhahúst hosszú, vékony, kb. 6-7,5 cm hosszú és 5 mm vastag és széles csíkokra. tegyük egy tálba.

2. Készítsük el a páclevet: a marhahúst keverjük össze a szójamártással, a cukorral, a borral vagy a sherryvel, az olajjal és a borssal. Jól keverjük össze. Szobahőmérsékleten pácoljuk 45-60 percig.

3. Tegyük a sárgarépát egy kis tálba és keverjünk hozzá 1/4 teáskanál sót, hogy levet engedjen. 20-30 perc után csepegtessük le. Ha szükséges, itassuk le róla a vizet.

4. Egy másik kis tálba a zellerhez keverjünk 1/4 teáskanál sót, hogy levet engedjen. 20-30 perc után csepegtessük le. Ha szükséges, itassuk le róla a vizet.

5. A piros chilinek vágjuk ki az erét és a magvait, de ha lehet, hagyjuk egészben.

6. Készítsük el a mártást: egy kis tálba keverjük össze a kukoricalisztet, a cukrot és a vizet, majd tegyük félre.

7. Töltsünk meg egy wokot vagy egy mély serpenyőt félig olajjal. Forrósítsuk fel 200°C-ra vagy addig, amíg a beledobott száraz kenyérkocka 40 másodperc alatt meg nem pirul. Amíg az olaj melegszik keverjük a kukoricalisztet a marhahúshoz, és vonjuk be vele egyenletesen. Óvatosan helyezzük bele az olajba a marhahúst és süssük 4-5 percig, vagy amíg ropogós nem lesz. Vegyük kisebbre a lángot, nagy kézi szűrővel vagy kilyuggatott kanállal emeljük ki a marhahúst, és egy konyhai papírtörölközőn hagyjuk lecsepegni. Későbbi használatra öntsük át az olajat egy másik edénybe. Mossuk el és töröljük szárazra a wokot.

8. Közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel még egyszer a wokot. Tegyünk bele 1 1/2-2 evőkanál olajat és futtassuk körbe. tegyük bele a piros chilit és addig süssük, amíg meg nem sötétedik. Vegyük ki és dobjuk el. Tegyük bele a sárgarépát, keverjük át, majd adjuk hozzá a zellert is. Néhány percig kevergessük, amíg a levét el nem főli, és csak akkor adjuk hozzá a marhahúst. Takaréklángon kevergessük újabb 3-4 percig, vagy addig, amíg egészen száraz és ropogós nem lesz.

9. Apránként adjuk hozzá a jól összekevert mártást, és állandó kevergetés mellett vonjuk be vele a marhahúst. Szedjük át egy előmelegített tálba.
10. Hintsük meg szecsuáni őrölt borssal és szezámolajjal.

Megjegyzés: a 8. lépésig ezt az ételt több órával korábban is elkészíthetjük. Közvetlenül tálalás előtt takaréklángon jól melegítsük fel, majd folytassuk a 9. és 10. lépéssel.


Krémes gyümölcssaláta

Hozzávalók (4 személyre): 4 db alma, 4 db őszibarack, 10 dkg eper, 4 szelet ananász, 2 evőkanál mandula, 2 pohár víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál kukoricaliszt.

Előkészítés: az almát kimagozzuk, szelekre vágjuk, ugyanúgy az őszibarackot is. Az epreket félbe szeljük. Természetesen a saláta télen is elkészíthető, ilyenkor konzervet használunk, vagy más, télen kapható gyümölcsöket, almát, körtét, banánt. A mandulát durvára daráljuk. A gyümölcsöket tálba tesszük, és alaposan összekeverjük.

Főzés: a kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, belekeverjük a mandulát, cukrot, majd az egész vizet. Tíz percig kis lángon főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben meg-megkeverve, nehogy bőr képződjön rajta. Ha kihűlt, ráöntjük a salátára.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet