A doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a pécsi IV. hadtestre emlékeztek

2018. január 15. hétfő 15:47

A doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a pécsi IV. hadtestre emlékeztek

„A 21. század kötelessége fejet hajtani a 20. század véres háborúinak áldozatai előtt, és az egymás mellett élő országok szuverenitásának elismerésével fenntartani a kontinens békéjét" - emelte ki dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a pécsi IV. hadtest tiszteletére rendezett megemlékezésen január 13-án Pécsen.  

Az államtitkár hangsúlyozta: pontosan kell látnunk, hogy milyen katasztrófához vezetett, amikor nem magunk döntöttünk sorsunkról, hanem az Európát uraló nagyhatalmak játékszereivé vált Magyarország.

Emlékeztetett: a német követelésre a Donhoz vezényelt magyar férfiakra, apákra, gyermekekre és férjekre a később kommunista diktatúra évtizedei alatt emlékezni sem volt szabad.

A kormány célja, hogy minden magyar ember hiteles képet kaphasson az életét is befolyásoló magyar történelemről, mert csak így leszünk képesek reálisan értékelni a 21. század politikai eseményeit is.

„A Pécs város személyes tragédiájaként is elkönyvelhető doni katasztrófa 75. évfordulóján azt kívánom magunknak, hogy hőseinkre, a történelem e mélypontjára emlékezve is azt az utat igyekezzünk megtalálni, amelyen nem idegen érdekek döntései irányítanak, hanem a saját magyar boldogulásunk szerint élhetünk" - zárta beszédét Hoppál Péter.

A pécsi második világháborús (Barbakán) emlékműnél tartott megemlékezésen - felidézve a Don-folyónál hetvenöt évvel ezelőtt történteket - dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a többek között a felszerelésben, ellátásban, és a személyi állomány váltása terén megmutatkozó hiányosságok nemcsak a magyar hadvezetés lelkiismeretét terhelték. Hozzátette: katonáink legyengült állapotban várták az ellenséges offenzívát.

Az emlékműnél koszorút helyezett el többek között a felszólalókon kívül az Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai és Igazgatási Érdekvédelmi Irodájának, valamint helyi civil szervezetek képviselő is.

A rendezvény a doni harcokat felelevenítő kulturális műsorral zárult.

EQM - Fotó: szatmar.ro