Szabó Máté: a zsaruk nem tudják megakadályozni az iskolakerülést

2012. október 28. vasárnap 19:44

Az iskolakerülés esetén alkalmazható rendészeti eszközökről szóló törvénymódosítás felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) az ombudsman, szerinte ugyanis a 14 évnél fiatalabb gyermekekkel szembeni rendőri intézkedés lehetősége szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást jelent, "amit a szabályozás elemi hiányosságai, a bizonytalan és önkényes jogalkalmazás veszélye tovább súlyosbít".

Szabó Máté a törvénymódosítás felülvizsgálata mellett a jogszabály hatálybalépésének előzetes felfüggesztését is kérte az Ab-tól - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap az MTI-vel.

A parlament július 12-én fogadta el Pintér Sándor belügyminiszternek azt a javaslatát, amely alapján jövő január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. A rendelkezés szerint ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

Az alapvető jogok biztosa viszont úgy látja, aránytalan jogkorlátozást jelent, átgondolatlan és káros az a koncepció, amely rendészeti eszközökkel akarja akadályozni az iskolakerülést. Megítélése szerint több gyakorlati probléma is felvethető, hiszen a rendőr például nem lehet tisztában a gyermek teljes körű iskolai elfoglaltságával, így nem is tudhatja megítélni, mikor van jogszerűen távol az iskolai óráktól.

Szabó Máté kifogásolja, hogy a jogalkotó nem határozta meg, a tanítási napokon milyen időszakban van lehetőség intézkedésre, továbbá szerinte az sem derül ki a szabályozásból, hogy az iskolával való előzetes egyeztetés mennyi időt vehet igénybe, ezáltal mennyi ideig "tartható vissza" a gyermek.

"A rendőri iskolába kísérés a hatását tekintve jelentős traumával és az iskolatársak, a tanárok előtti megszégyenüléssel is járhat, így a gyermek emberi méltósághoz való jogát is súlyosan sérti" - írta az ombudsman. Nem vitatja, hogy az iskolai hiányzás jelentős probléma, de megelőzése érdekében elsősorban a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát kellene növelni.

(mti)