A tanulói jogviszony megszűnése után járulékot kell fizetni

2022. december 06. kedd 13:56

A tanulói jogviszony megszűnése után járulékot kell fizetni

Annak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel. 

 

 

A hivatal közleménye szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék idén havonta 8400, naponta pedig 280 forint.
    

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.
    

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetni - jelezték.
    

A NAV közlése szerint a legegyszerűbb megoldás az Ügyfélportálon keresztül, pár kattintás után átutalással rendezni az összeget a NAV egészségügyi szolgáltatási járulék beszedését célzó számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826.
    

Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni - tették hozzá.
    

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett - hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával - más személy vagy szervezet fizesse meg.
    

A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ található a NAV honlapján - áll a közleményben.

MTI