Milyen is lesz a Kaptár?

2010. január 17. vasárnap 19:40

Milyen is lesz a Kaptár?
Számos funkcióval látják majd el az ígéretek szerint idén nyáron elkészülő Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (a keresztségben Kaptár nevet kapó) intézményét. Az épület integrálni fogja a pécsi városi könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és az egyetem központi könyvtárát, valamint a jogi és közgazdaság-tudományi kar bibliotékáit is.

A több mint 13 000 m² összterületű épületegyüttes az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg, a fejlesztéshez szükséges önerő 53 százalékát a megyei önkormányzat, 30 százalékát az egyetem, 16 százalékát Pécs városa, 1 százalékát a Pécs2010 Kft. finanszírozza, a tulajdonosi arány a későbbiekben módosul (megye 65 %, egyetem 35 %).
A megyei-városi integrált könyvtár és az egyetemi könyvtár önálló intézményi keretek között működik, teljes szolgáltatás-integráció megvalósításával. A szabadpolcos és olvasótereket, a folyóirat-olvasókat a komplexum 1-3. emeletén, a zenei részleget a 4. szinten alakítják ki. Emellett két, egyenként 200 főt befogadni képes előadóterem is várja a jogász- és közgazdász-hallgatókat, ráadásul egy 150 fős konferencia-terem is a látogatók rendelkezésére áll majd. A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba, internetes munkaállomás és egyetemi kutatóközpont is erősíti.

A gyerekeket a tetőkerthez kapcsolódó gyermekkönyvtár és játszószoba várja, az egyéb közösségi funkciókat pedig könyvesbolt, kiállítótér, kávézó-étterem és fogadó-fórum jeleníti meg. Az épület eszmei központja a földszintről nyíló Kaptár lesz.

HLB - Videó: 2010 Menedzsment Központ