Elutalta az állami hitel aktuális törlesztőrészletét a pécsi önkormányzat

2020. november 27. péntek 14:04

Elutalta az állami hitel aktuális törlesztőrészletét a pécsi önkormányzat

A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, november 27-én elutalta a pécsi önkormányzat az összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét, közölte az önkormányzat.

 

 

Azt írták, "mint ismert, a pécsi városvezetés azért kezdeményezte a 2019 előtti időszakban felhalmozott tartozásból fennmaradt 8 milliárd 540 millió forintos hitel egyösszegű kifizetésének átütemezését, hogy a törlesztés ne taszítsa újra kilátástalan gazdasági helyzetbe az önkormányzatot.

A többszöri egyeztetés eredményeként az átütemezési igényt a kormány november közepén elfogadta, és a visszafizetést 2024-ig öt részletben engedélyezte.

Így a most visszafizetett 1 milliárd 540 millió forinton túl a következő négy évben, évente 1 milliárd 750 millió forintot kell a pécsi önkormányzatnak még visszafizetnie.


A pécsi városvezetés a mostani törlesztéssel egyidőben kezdeményezi, hogy a városi ingatlanokra a hitel fedezetéül bejegyzett jelzálogjogot a kormány az eddigi visszafizetésekkel arányosan törölje. A pécsi önkormányzat a most elutalt összeggel együtt már 2 milliárd 540 millió forintot törlesztett tartozásából.


A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 7 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy a négy évig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében."

 

EQM