Pécsett is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás, egyre többen igénylik

2018. április 02. hétfő 15:05

Pécsett is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás, egyre többen igénylik

Már Pécsett is elérhető a sajátsejtes ízületkezelési eljárás, amellyel alig egy órás, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a betegek külső anyag nélkül, csupán a saját sejtjeik felhasználásával kezelhetők. Az erről szóló híradás után nagyon sok olvasónk érdeklődött a részletek iránt, ezért az eljárásról a Da Vinci Magánklinika főorvosát, dr. Koós Zoltánt kérdeztük.  

- Honnan ered a módszer?

- Olaszországban kezdték el alkalmazni, egy plasztikai sebész, Carlo Tremolada professzor találta ki 2009-2010-ben. Eredetileg plasztikai műtéteknél alkalmazta az eljárást és teljesen véletlenül, az alkalmazás során arra lett figyelmes, hogy a környező ízületekben a páciensek fájdalma megszűnt. Olaszországban 2013 óta elérhető az ízületi kopás kezelésére. Később Amerikában is elterjedt a módszer, majd egyre több országban.

- Pontosan mióta alkalmazzák Magyarországon?

- Nálunk 2016 óta érhető el az eljárás. Először Debrecenben kezdték el, Pécsett 2016 vége óta csinálom. 

- Kinek és mire jó a műtét?

- Elsősorban azoknak jó, akiknek ízületi kopásuk van, de még nem teljesen csontig kopott el az ízület. Akiknél már felmerült a protézis beültetés, de ezt még nem szeretnék vagy valamiért nem alkalmasak rá. Azonban nemcsak az idősebbeknek, hanem például sportolóknak, fiataloknak, akik baleset következtében ízületi sérülést szenvedtek és beindult emiatt egy kopásos folyamat, de még nem teljesen csontig kopott el és legalább az ízületi felszínek egyik oldalán van még valamennyi porc, nekik sokat tud segíteni egy ilyen műtét. Fontos még, például térdeknél, hogy milyen az ízület tengelye. Minél inkább közel van az egyeneshez, annál nagyobb siker várható. Ha valakinek nagyon görbe a lába, ráadásul még 140 kg körül van a testsúlya, akkor valószínűleg nem fog működni a dolog. Ha valaki túl sovány, az sem ideális, mivel akkor a kellő mennyiségű zsírszövet leszívása járhat nehézséggel.

- Hogyan néz ki a kezelés?

- A kezelés során a hasi zsírszövetből szívunk le, melyből szűrések, mosások után a végén marad egy zsíroldalt, amelyben rengeteg őssejt van. 120 milliliter zsírból 10-15 milliliter hasznos számunkra a kezelés során. Az őssejteket úgy kell elképzelnünk, hogy bekerülnek az ízületbe és többféle módon hatnak. Egy részük képes átalakulni porcsejtté, vagy csontsejtté és porcállományt termelnek, de ez a kisebb rész. A nagyobb részük különböző molekulákat bocsájt ki magukból, amik a helyben levő sejteknek olyan parancsot adnak, amelyek hatására azok újra képesek lesznek a regenerációra. Viszont ennek a feltétele, hogy legyenek helyi porcsejtek. Ha egy területen mindkét egymással érintkező felszínen csontig hatoló kopás van, azaz nincsen porc, nem fog működni a regeneráció, akkor csak a módszer „olajozó hatása" működhet, ami viszont önmagában sokszor nem hozza meg a kívánt eredményt.

- Helyileg hol lehet jelentkezni Pécsett?

- Ezt az eljárást országszerte csak magánklinikán végzik. Pécsett a Da Vinci Magánklinikán csinálom én, így ide kell időpontot foglalni az érdeklődőnek. Egy vizsgálat során hamar megállapítom, hogy a beteg ízülete alkalmas - e erre.

- Mennyibe kerül a kezelés?

- Egy ízület 590.000 forint, két ízület 650.000 forint, tehát ízületenként 60.000 forinttal emelkedik.

- Bent kell maradni, be kell feküdni a kezelés során?

- A beavatkozás napján kell bejönni a klinikára. A műtét körülbelül egy óra, de ez attól is függ, hogy valaki hány ízületet kér. Általában kettőt szoktak. A műtét után nagyjából egy órát kell bent maradni, hogy megnézzük, minden rendben van e. Fontos, hogy ezután egy hétig otthon pihenjen a páciens.

- TB támogatással be lehet jutni?

- Nem.

- Sokan igényelték eddig? Mik az eredmények?

- Egyre többen igénylik. 70-75 százalékban sikeres a műtét. Az eredmény három hónap után érezhető átlagosan, de van, akinél hamarabb. A kezelés nagy előnye egyébként, hogy egyrészt a saját zsírszövet felhasználása miatt nincsen kilökődés, illetve az egész művelet helyben történik , így nem kell tovább küldeni semmilyen kivett anyagot, ami a szállítás alatt károsodhatna, szennyeződhetne. A folyamat teljesen biztonságos, csupán infúziós só oldatot használunk fel hozzá.


Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva