A bányászhagyományok ápolását, a láng őrzését kérte Hoppál Péter Szent Borbála napján

2019. december 05. csütörtök 11:50

A bányászhagyományok ápolását, a láng őrzését kérte Hoppál Péter Szent Borbála napján

Szent Borbála napján, a bányászok, tüzérek védőszentje ünnepén a pécsi bányász civil szervezetek rendezvényén dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője ünnepi beszédében a hagyományőrzés, közösségépítés folytatását kérte a jelenlévőktől.  

 

 

A Budai-vámnál található emlékhelyen Hoppál Péter illőnek és méltónak nevezte, hogy Pécsett őrzik és ápolják a bányászat hagyományát. Emlékeztetett, a bányászat nélkül a várost ma nem lenne ilyen, amilyennek most látjuk.

- A kétszáz esztendős hagyomány megőrzése felelősséget ró azokra, akik eddig sem hagyták kialudni a lángot szögezte le a nemzeti oldal képviselője. - A civil szervetek, a város mindenkori vezetői és a kormányzat számára egyaránt. A civil szervezeteknek, ahogy eddig, a jövőben is gondoskodniuk kell a múlt örökségének megőrzéséről, az önkormányzatnak pedig segíteni, támogatnia kell törekvéseiket.

- A kormányzat felelőssége abban áll, hogyha egyszer ismét gazdaságosan kitermelhető válna a lábunk alatt található szén- és uránércvagyon, akkor megteremtse annak a műszaki, tudományos hátterét.

Hoppál Péter rámutatott, az emberiség össztudása hét esztendőnként megkétszereződik, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy már a közeli jövőben rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyek révén érdemes feléleszteni a bányaipart Pécsett is.

M. B.