Dél-koreai nagykövet a PTE-n

2010. április 08. csütörtök 09:32

Őexcellenciája Csung-Ha Szuh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemen tett látogatása alkalmából 83 koreai könyvet ajándékozott az egyetemnek. A nagykövet úr rövid beszédben köszöntötte azt az 56 dél-koreai hallgatót, akik márciusban kezdték meg orvosi előkészítő tanulmányaikat a PTE-n.

Gábriel Róbert köszöntötte Csung-Ha Szuh dél-koreai nagykövetet - aki nem első ízben jár Pécsett - valamint Young Sup Kwon kulturális attasét. „Nem a koreai a legismertebb távol-keleti kultúra Magyarországon, pontosan ezért nagyon fontos, hogy a koreai kultúra, tudomány eredményei elérjenek hazánkba is" - mondta a rektor.

Remek együttműködési lehetőségeket kínál a kölcsönös kapcsolat a tudományos kutatások területén, valamint „örömömre szolgál, hogy egyre több koreai diák tanul a PTE-n". Gábriel Róbert miután kiemelte, hogy „befogadni és elfogadni egy külföldi kultúra és tudomány elemeit, egy egyetem elsődleges feladati közé tartozik", háláját fejezte ki a gáláns könyvadományért a nagykövet úrnak.

Csung-Ha Szuh nagykövet köszöntötte az egybegyűlteket és örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea és Magyarország több mint 20 éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolata nagyon sokat fejlődött. Hangsúlyozta a gazdasági, kulturális, tudományos kapcsolatok fontosságát és reményét fejezte ki, hogy „ezzel a könyvadománnyal elülteti a koreai kultúra iránti érdeklődés magjait, melyeket évről-évre gyarapítani fog".

A nagykövet további könyvadományokkal, oktatói-hallgatói csereprogramokkal szeretné elősegíteni, hogy Pécs legyen a magyar-dél-koreai kapcsolatok központja.

A nagykövet jelképesen 3 könyvet nyújtott át Markó Tamásnak, az Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesének, aki megköszönte a 83 dél-koreai nyelvű könyvből álló értékes adományt. Markó Tamás elmondta, hogy együtt fogják tartani e különleges gyűjteményt, amelyet az olvasók rendelkezésére bocsátanak:

„Reméljük egyre több olyan hallgatónk lesz, aki el tudja olvasni ezeket a könyveket".
A könyvek átadása után Csung-Ha Szuh nagykövet meglátogatta az orvosi előkészítő programon résztvevő 56 koreai diákot is, akik az EnecKorea szervezésével érkeztek Pécsre és előző héten kezdték meg tanulmányaikat egyetemünkön.

A 4 hónapos program keretén belül a hallgatók megismerkednek a magyar nyelvvel, kultúrával, fejlesztik angol orvosi szaknyelvi tudásukat, valamint felkészülnek biológiából, kémiából és fizikából az orvosi felvételire. A megkérdezett hallgatók mind nagyon komolyan veszik a tanulmányaikat, elhivatottak és nagyon fontos számukra, hogy orvosok lehessenek.

Forrás: PTE