Már többszörös bajnok, s korosztálya egyik legjobb westernlovasa a pécsi Dörnyei Regina

2016. június 20. hétfő 16:09

Már többszörös bajnok, s korosztálya egyik legjobb westernlovasa a pécsi Dörnyei Regina

A tizenhét éves Dörnyei Regina sorra nyeri korosztálya versenyeit, egy Magyarországon még kevésbé ismert sportágban, westernlovaglásban. A Pécsi Újság. hu-nak a sportágáról, a lovak szeretetéről és eddig elért eredményeiről is mesélt. 

- Arra pontosan nem is emlékszem, mikor ültem először lovon, de 4-5 évesen már lovas táborokba jártam, gyakorlatilag lovak között nőttem fel. Idővel ugyan sok más sportágat is kipróbáltam, de egyik sem nőtt olyan szorosan a szívemhez mint a lovaglás - idézte fel a kezdeteket Dörnyei Regina. 

A 17 éves pécsi lány aztán a hazánkban eddig kevésbé ismert western lovaglást választotta.

- A western lovaglás nagyon sokfajta versenyszámot jelent, szinte valamennyi a munkalovaglásból alakult ki. Ha jól tudom, jelenleg huszonegy számban hirdetnek világbajnokot. Ebben a sportban mindenki a saját vérmérsékletének megfelelően választhat versenyszámot. Bár más számokban is indulok, leginkább a gyorsasági versenyszámokat kedvelem, itt értem el a legjobb eredményeimet.

Családban marad

- Korábban édesanyám is indult versenyen, és a húgom is lovagolt, de őket sajnos kevésbé érdekelte a dolog. Édesapám még most is, nővérem régebben western lovas volt, de néhány éve díjugratás szakágra tért át. A legnagyobb hátránya annak, hogy együtt lovagolunk, hogy akaratlanul is bele akarunk szólni egymás edzésébe, ebből szoktak kisebb viták kialakulni, de ezen kívül csak jó oldala van a közös lovaglásnak. Nagyon sokat tudok beszélni a lovakról, gyakran ötletelünk arról, mit hogyan kellene csinálnunk.

- Többször voltam magyar bajnok, és Közép-Európa Kupa győztes, de a legbüszkébb a 2013-as Európa bajnokságon szerzett junior 1. helyezésemre Pole bending-ben és a nyílt kategóriában elért 5. helyezésemre Barrel racingben vagyok. Indultam ifjúsági világbajnokságon Amerikában és világkupán Brazíliában. Ezek a versenyek nagyon nehezek voltak, mivel nem saját lóval versenyeztem. Brazíliában nem is edzhettem a verseny előtt a lovakkal, ráadásul mindhárom nap más lovat kaptam.

A jövőben nem is feltétlenül az eredmények hajszolása a célom, hanem hogy eljussak egy olyan szintre, ahol ki tudok képezni magamnak egy eredményes lovat. Nagy motivációm ebben, hogy most van egy hároméves csikóm Olaszországban képzésen, aki indulni fog az idei futurity-n (ez a három-négy éves lovak versenye, amely nagyon meghatározó lesz a későbbi pályafutásukban), de sajnos ott nem én lovagolom, mert tudom, hogy ez még számomra túl nagy feladat lenne.

- Sajnos azt kell mondanom, hogy ha az emberek meghallják a western szót, akkor szakadt, piszkos inges lövöldöző cowboyok jutnak róla eszükbe, pedig a western sport egy nagyon sokoldalú sportág, ami gyakran van olyan letisztult és precíz, mint például a díjlovaglás. Az utóbbi években kezd egyre ismertebbé és színvonalasabbá válni a magyar western, és egyre több támogató lát benne fantáziát.

- Ez a sport sajnos nagyon költséges és ez nem kis terhet jelent a szüleimnek, de megpróbálnak mindent megtenni, hogy eredményes versenyző lehessek. Viccesen: jobb mint a drog, de legalább drágább! 

Képünkön: Dörnyei Regina a 2015-ös országos bajnokságon (fotó: Stier Adrienn).

Erdélyi Bianka