Bodor, Jakabos: csúcs, de búcsú

2008. augusztus 09. szombat 15:52

Bodor, Jakabos: csúcs, de búcsú
Mindkét pécsi úszó bemutatkozott már az olimpia nyitónapján: előbb Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen, majd Bodor Richárd 100 mellen. Mindketten egyéni csúcsot úsztak, de ez végül egyiküknek sem volt elegendő a továbbjutáshoz.

Gyorsan megkezdődött - és sajnos gyorsan véget is ért az olimpia két pécsi úszónk számára. Pontosabban Bodor Richárdnak, hiszen Jakabos Zsuzsanna 13-án még medencébe ugrik majd a 4x200-as gyorsváltó tagjaként.

Fő számában, 400 vegyesen azonban valóban ő is búcsúra kényszerült, hiába javította meg 74 századdal korábbi egyéni rekordját. A 400 vegyesen elért 4:37,86 ugyanis saját előfutamában a 4., összesítésben pedig a 13. helyet érte, így nem jutott a nyolcas döntőbe.

Pedig sokáig élhettek továbblépési reményei, hiszen a 100 pillangó után a 3., majd a remek 100 hát után (a világbajnok Katie Hoffot is verve!) az első helyen fordult. Aztán leggyengébb számában, mellen egészen a 6. helyig csúszott vissza, míg a záró 100 gyorson bravúros hajrával újra feljött a 4. helyre.

Ahogy két perccel tanítványa célba csapása után dr. Petrov Anatolij, Jakabos ANK-beli mestere a Pécsi Újság.hu számára kommentálta az eredményt, „nagyon örülünk, hiszen az alapvető cél, az egyéni rekord megvan, és kicsit szomorkodunk, hiszen a továbbjutás nem sikerült."

Következő mondata aztán már szokásos fanyar humorát idézte - tegyük hozzá, nagy igazságtartalommal: „Ha ott lett volna az edzője, sokkal jobbat úszhatott volna... Talán még az az egy másodperc is összejött volna, amely a fináléba jutástól elválasztotta."

Nagyjából ugyanazek az érzések kavarogtak Sántics Béla fejében is, miközben-miután - ugyancsak a tévé képernyője előtt - tanítványát, Bodor Richárdot nézte a 100 mell 8. előfutamában, amint 1:00,97 perccel, mindössze két századdal elmaradva Güttler Károly országos csúcsától célba ért.

„Nem mondhatok mást, mint hogy gratulálok, és most, hogy megcsinálta, férfiasan bevallhatom, még a kötelező edzői optimizmusom mellett sem voltam teljesen biztos benne, hogy meglesz az egyéni rekordja. Úgy vélem, az, hogy egy olimpián, ráadásul 29 évesen még egyéni csúcsot tudott javítani, minden dicséretet megérdemel."

Azért a PVSE mesteréből is csak kikívánkozott egy kis „mellékzönge" - tegyük hozzá, ugyancsak teljes joggal: „Főként, ha a pécsi körülményeket is belekalkuláljuk, értem ez alatt a Hullámfürdő sorozatos zárva tartása miatti nehézségeinket, hogy néha Pécsváradon, néha sehol sem tudtunk úszni, azt hiszem ez az olimpiai 19. hely maga a világ csodája."

Bodor Richárd számára ezzel véget ért a pekingi szereplés, de majd csak 19-én indul haza. Jakabos Zsuzsanna pedig 13-án, a 4x200as gyorsváltóban lép még rajtkőre.

A harmadik pécsi sportolóért, Csonka Zsófiáért pedig a magyar idő szerint vasárnap hajnali 3-kor kezdődő légpisztolyverseny során szoríthatunk.


Később, a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának így nyilatkozott a két pécsi úszó:

Jakabos Zsuzsa: - Javítottam az egyéni csúcsomon, elégedett vagyok, edzőmnek, Tolja bácsinak, azaz Anatolij Petrovnak is talán örömet szereztem ezzel. Négy éve, Athénban a mostaninál tíz másodperccel rosszabb idővel tizenötödik lettem, most tizenharmadik - ennyit fejlődött a világ.

Bodor Richárd: - Végre 1:01 perc alá kerültem, Güttler Károly és Rózsa Norbert után harmadik magyarként a százméteres mellúszásban! Ezért mindenképpen boldog vagyok, azért viszont nem, hogy az országos csúcs még mindig nem az enyém. Mi mást tehetnék, mint hogy folytatom az ostromot...



Képünkön: két nappal a pekingi indulás előtt, a pécsi városházi búcsúztatón (balról jobbra) Sántics Béla, Bodor Richárd, Jakabos Zsuzsanna, dr. Petrov Anatolij

Sz. Zs.