Út az MDF-től a KSH elnöki posztján át a MoMa-jelötségig: Mellár Tamás indul a választáson

2017. november 02. csütörtök 17:27

Út az MDF-től a KSH elnöki posztján át a MoMa-jelötségig: Mellár Tamás indul a választáson

Az egykor a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozó pécsi közgazdász professzor, Mellár Tamás a Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter által fémjelzett Modern Magyarországért Mozgalom támogatásával várhatóan indul a jövő évi országgyűlési választásokon. 

A Tolna megyei Alsónyéken született, a pécsi egyetemen 1977-ben diplomázó Mellár Tamás a rendszerváltást követően kormány-főtanácsadóként dolgozott az Antall- és a Boross-kabinet mellett. Az MDF-be 1989-ben lépett be, 1994 és 1997 között a párt parlamenti frakcióját segítette szakértőként. Az első Orbán-kormány alatt, 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

2010-ben alapítója és kutatási igazgatója a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, ahonnan azonban elég hamar, a következő évben távozott. Távozása nagy visszhangot keltett később, hiszen egy interjúban pénzmosodának titulálta egykori munkahelyét. 2014. október 31-én úgy nyilatkozott - a Népszabadság honlapján megjelent, „Orbán nem az a vezető, akivel értelmesen lehet beszélni" című cikkben -, hogy egykori munkahelyén a minisztériumtól kapott kutatási megrendelések alapján a miniszterelnök tanácsadói érdemi munkavégzés nélkül vették fel a tárcától utalt pénz.

A Századvég polgári pert indított Mellár ellen jó hírnév megsértése miatt, első fokon a közgazdász nyert, ám másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Mellár megsértette a cég jó hírét és elnézést kellett kérnie, így elvesztette a pert. A professzor ezután látványosan szembefordult az Orbán-kormány gazdaságpolitikájával.

Az azóta eltelt időben számos ellenzéki tüntetésen és megmozduláson vett részt, felszólalt egyebek mellett az internetadó bevezetése ellen szervezett demonstráción, legutóbb a Facebookon meghirdetett, a DK és pár „civil aktivista" által összetrombitált áprilisi kormányellenes flashmobon, amelyen a lex CEU ellen tiltakoztak - mindössze kéttucatnyian.

Alapítója a 2015 márciusában megalakult Eötvös József Csoportnak, amelynek összejövetelein olyan, magukat konzervatív jobboldalinak nevező személyek is részt vesznek, mint Sólyom László egykori köztársasági elnök, Bod Péter Ákos és Csaba László közgazdász, vagy épp Tölgyessy Péter egykori SZDSZ-elnök.

A tavaly októberi, az uniós menekültkvótáról szóló népszavazás előtt az IGEN válaszra buzdított a kérdőíven feltett ama a kérdésre, hogy „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Úgy vélekedett, hogy ez nem azt jelenti, hogy a bevándorlók árasszák el az országot, hanem azt, hogy Magyarországnak EU-tagként el kell fogadnia az EU döntéseit.

Az egykori pécsi - fideszes - önkormányzati képviselő jelenleg a Moma támogatottjaként kíván indulni a jövő évi választásokon Pécsen, Baranya 1. számú választókörzetében, ennek ellenére függetlennek tartja magát. Folyamatosan kritizálja a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját, álláspontja szerint „vissza kell adni" a függetlenségét a nemzeti intézményeknek (Magyar Nemzeti Bank, KSH), megreformálni az oktatást, visszaszorítani a korrupciót, bevezetni a vagyonadót.

H. L. B.