Újabb tömegsír feltárása kezdődött meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

2024. június 14. péntek 09:40

Újabb tömegsír feltárása kezdődött meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata az antropológusok és régészek közreműködésével 2022. szeptemberében befejeződött. Az idei évben a legkisebb, IV. számú tömegsír feltárásával folytatódik a tudományos munka.

 

 

A régészeti feltárás magában foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést.

A feltárást a Janus Pannonius Múzeum régészei a Szegedi Tudományegyetem antropológusaival közösen végzik.

A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében - a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva - mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során a Mohácsi Nemzeti Emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelenlévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról.

Forrás: DDNP - Fotó: Dittrich Éva (archív)