Újabb munkahelyek jönnek létre Baranyában

2017. december 09. szombat 15:40

Újabb munkahelyek jönnek létre Baranyában

A miniszteri döntés alapján Baranya megyében 25 vállalkozás részesül összesen több mint 630 millió forint vissza nem térítendő támogatásban. 

 

A támogatásról szóló szerződések ünnepélyes aláírására - dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, valamint a térség országgyűlési képviselőinek részvételével - 2017. december 8-án került sor Pécsett.

A kis- és középvállalkozások teszik ki az országban működő vállalkozások 99 százalékát, és a magyar foglalkoztatotti létszám több mint 70 százaléka náluk dolgozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium által még augusztusban meghirdetett pályázattal - a kkv-szektor megerősítésén túl - lehetőség nyílt a területi különbségek mérséklésére, a hátrányos térségek felzárkózására és a helyi gazdaságok megerősítésére.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte elsőként a baranyai cégek képviselőit. Mint elmondta, hiába biztosítana forrást a kormány a fejlesztésekre, ha nem lennének olyan vállalkozók, akik bíznak a jövőben, tudják, hogyan tehetnek még többet vállalkozásuk sikeréért, és ezáltal hogyan teremthetnek még több munkahelyet.

Csizi Péter országgyűlési képviselő arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy rengeteg forrás áll rendelkezésre a vállalkozások fejlesztésére. Számtalan pályázat, hitel közül választhatnak a cégek annak érdekében, hogy tovább erősödjenek, növeljék versenyképességüket, és ezáltal hozzájáruljanak a térség gazdasági fejlődéséhez.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, hogy a központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított három évig folyamatosan fenntartja, működteti. A vállalkozásnak emellett a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot meg kell tartania, és a támogatási összegnek megfelelő létszámbővítésre legalább két éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

A támogatott beruházást legkésőbb 2018. szeptember 30-ig kell a kedvezményezetteknek befejezniük.

Forrás: Kormányhivatal