Új borjúfókával gazdagodott a Pécsi Állatkert, Donka az augsburgi állatkertből érkezett

2017. október 19. csütörtök 17:19

Új borjúfókával gazdagodott a Pécsi Állatkert, Donka az augsburgi állatkertből érkezett

Új borjúfóka érkezett a Pécsi Állatkertbe, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden Siptár Dávid, az állatkert ügyvezető igazgatója.  

A Mecsekoldalban található intézmény ismét büszke lehet, hiszen új állattal gazdagíthatja eddig sem elhanyagolható gyűjteményét. Az eseményen jelen volt még Csizi Péter Pécs országgyűlési képviselője, valamint a Pappas Autó Magyarország Kft., az állatkert kiemelt támogatója képviseletében Kerekes László a Pappas Auto Magyarország Kft. pécsi értékesítési vezetője, Suti Károly a Pappas Auto Magyarország Kft. vidéki telephelyeiért felelős transzporter értékesítési vezetője, valamint a Mercedes-Benz Hungária Kft. képviseletében Szabó András hálózatfejlesztési vezető.

Csizi Péter Pécs városának képviseletében hangsúlyozta: - Az új Pécsi Állatkert egyik emblematikus állata a fóka, ezért teljesen természetes, hogy nagy figyelem kíséri az új egyed érkezését. Én, aki a másik fókát egy évvel ezelőtt örökbe fogadtam, különös várakozással tekintek rá. Milyen lesz az első pillanat, az első találkozás Donkával, Bonifác jövőbeli kedvesével. Mindezek mellett ez a mostani akció is megmutatja, hogy az új állatkert és annak lakói hamar belopták magukat a pécsiek szívébe. Ezért is örülök, hogy a pécsi vállalkozók, vállalkozások fontosnak érzik, hogy együttműködjenek az állatkert fejlesztése, fejlődése érdekében. -

Az újonnan érkező fiatal nőstény borjúfókát Donkának hívják és az augsburgi állatkertből érkezett Pécsre azzal a céllal, hogy meghódítsa a látogatók és a hím borjúfóka, Bonifác szívét. Siptár Dávid kiemelte, hogy több hónapos munka előzte meg a fókalány érkezését, hisz nem volt könnyű Bonifácnak megfelelő párt találni. Ugyancsak nagy köszönet jár a Pappas Autó Magyarország Kft.-nek, mint a Pécsi Állatkert kiemelt támogatójának, hisz segítettek Donka szállításában, valamint a következő években hozzájárulnak a fókaélőhely fejlesztéséhez.

Kerekes László a Pappas Auto Magyarország Kft. pécsi értékesítési vezetője kiemelte, hogy a Mercedes-Benz Pappas aktív résztvevője Pécs és a régió kulturális és társasági életének, ezért fontosnak tartják olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A cég kiemelt támogatóként csatlakozott a Pécsi Állatkert fóka-élőhelyének fejlesztéséhez.

Az erkölcsi és anyagi támogatás nagyon sokat jelentett az állatkert munkatársai és elsősorban az állatok számára. A segítségnek köszönhetően a fókák minőségi ellátása és környezetük fejlesztése hosszú időre biztosítottá vált.
Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a borjúfókák nagyon éber állatok, hangjelzésekkel kommunikálnak, böfögő, morgó hangokon. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „nem fenyegetett" kategóriába sorolják őket, bár öt alfajuk közül kettő a kihalás szélén áll. A vadászat mellett leginkább az óceánok, tengerek szennyezése fenyegeti őket.

A pécsi állatkert hím borjúfókájának, Bonifácnak, a párkeresésében Pista és Béla, a Pamkutya vloggerei működtek hathatósan közre, amit meg is örökítettek YouTube-csatornájukon

EQM