Távhő: félezren nem tudnak fizetni

2008. október 01. szerda 21:01

Távhő: félezren nem tudnak fizetni
Több mint ötszáz ember nem tudja fizetni Pécsett a távhőszolgáltató által postázott csekkeket, s az adósok nyolcvan százaléka harminc napon túli tartozásokat halmozott fel. A Pécsi Távhőszolgáltató Kft. (Pétáv) a távfűtés és a melegvíz megvonásához folyamodik, és ha a bíróság által kiadott fizetési meghagyásra sem reagál az érintett drasztikus esetben a jövedelmét is letilthatja, illetve ingatlanát is elárvereztetheti.

Mint arról Kovaliczky János, a Pétáv kereskedelmi igazgató-helyettese a Pécsi Újság.hu-t tájékoztatta, a társaság a kiegyenlítetlen számla fizetési határidejét követő 30 napon belül, a lejárt határidejű számlára vonatkozó fizetési felszólítást küld. Ebben már nemcsak a számla és a fizetési felszólítás postaköltségének kiegyenlítését kérik, de egyúttal figyelmeztetnek is: nem fizetés esetén megvonhatják a meleg vizet és a távhőt az érintettől, valamint megindítják a bírósági eljárást.

Leválni: szinte lehetetlen

Pécsett ha egy épület, vagy egy lakás le szeretne válni a távfűtési rendszerről, a lakóknak bejelentést kell tenniük a szolgáltató felé. A leválás feltételeit a Pétáv írásban ismerteti, majd következik a kérelem elbírálása.
Ez a távhőszolgáltatásról szóló törvény és a hasonló tartalmú városi rendelet, valamint Pécs levegőminőségének védelméről szóló szabályozása alapján történik. A leválás csak akkor történhet meg, ha az azonos komfort fokozatú fűtést olyan helyi hőtermelő berendezéssel oldják meg, amely - a távfűtéshez hasonlóan - helyben nem juttat káros anyagot a levegőbe.
Így csak valamilyen villamos-, vagy napenergiával működő, esetleg geotermikus alapú, vagy levegő-levegő kazán jöhet szóba az érvényes jogszabályok értelmében. Egy villamos hősugárzó például nem megfelelő, hiszen annak alkalmazása nem felel meg az azonos komfort fokozat követelményének.

Ha valaki ennek ellenére sem rendezi tartozását, vagy nem veszi igénybe az önkormányzat segítségét (ilyen például a szociális alapú lakásfenntartási támogatás, vagy az ún. adósságkezelési szolgáltatás, melynek során a városháza méltányossági alapon rendezi helyette díjtartozását), a Pétáv a bíróságnál fizetési meghagyás kibocsátását és/vagy a szolgáltatás szüneteltetését kezdeményezi.

Az igazán durva dolgok ezután kezdődnek.

Ha ugyanis továbbra sem fizet a polgár, a társaság kezdeményezheti a jövedelem letiltását, de akár értéktárgyainak és a tulajdonában lévő ingatlanjának árvereztetését is. Kovaliczky János ugyanakkor utalt rá, ilyesmi csak nagyon ritkán történt meg eddig. Az érintettek túlnyomó része ugyanis legkésőbb a fizetési meghagyás kibocsátását követően rendezte tartozását, vagy részletfizetési megállapodást kötött a Pétávval.

Nem ilyen egyszerű a helyzet az önkormányzati bérlakásokban élők esetében.

A nagy hátralékkal rendelkezők 95 százaléka ugyanis ilyen otthonokban lakik, s tőlük gyakorlatilag be sem lehet hajtani az elmaradt díjakat - számuk pedig egyre nő. Esetükben - ha ez egyáltalán megoldható - a szolgáltatás kikapcsolását kezdeményezi a szolgáltató. A igazgató-helyettes elmondta, leggyakrabban a melegvizet vonják meg, de van példa a fűtés kikapcsolására is.

A Pétávnak a drága távfűtés miatt fizetni képtelen pécsiek miatt jelenleg 633 millió forintos kintlévősége van, ennek négyötöde ráadásul harminc napon túli, extrém esetekben több éves tartozásokból jön össze. A cég már ott tart, hogy a tartozások mértékét mesterségesen tartja azon a szinten, amely még nem hoz magával likviditási gondokat - a kintlévőség tavaly év végén például majdnem elérte az egymilliárd forintot (lásd kapcsolódó írásunkat - a szerk.).

Kép és szöveg: Korb Zoltán