Immár milliárdossá vált a pécsi távfűtő kintlévősége

2008. április 18. péntek 20:47

Immár milliárdossá vált a pécsi távfűtő kintlévősége
A PÉTÁV Kft. idei éves beszámolójából kiderül, hogy cégnek a múlt év végén a harminc napot meghaladó kintlévősége közel egymilliárd forint volt, amelynek negyedét az önkormányzati bérlakásokban élők által felhalmozott összeg tette ki. A város eddig nyolcvan, jelentős közüzemi hátralékot felhalmozó családnak segített.

Ugyan a pécsi távfűtési díjak a 2007-es gázár-kompenzációs rendszer átalakítása után nem mozdultak, mégis azzal számolnak a PÉTÁV Kft.-nél, hogy a távhő támogatások idei csökkentésével tovább fog növekedni a szolgáltató jelenleg is jelentős kintlévősége.

A vállalat beszámolója szerint a fogyasztói hátralék teljes összege az elmúlt év végén 924 millió forintra rúgott. A kintlévőség közel hatvan százalékát teszik ki az egy hónapnál régebbi tartozások, ami az előző évihez képest 23,6 százalékos emelkedést jelent.

Kovaliczky János, a kft. kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint 1993 óta halmozódott fel ez az összeg, amelynek egy része már behajthatatlan. Hozzátette, a kintlévőség jelentős hányadát, mintegy hetven százalékát az önkormányzati bérlakásokban élők halmozták fel, annak ellenére, hogy ők a távfűtéssel ellátott harmincezres pécsi lakásállomány mindössze hét százalékában élnek. Mint mondja, egyelőre csak keresik - az önkormányzattal közösen -, hogy milyen lehetőségeik vannak a nem fizető bérlőkkel szemben.

Nyőgéri Lajos, a népjóléti bizottság elnöke azt mondja, két esztendeje indult el az Ifjúságért Egyesület által vezényelt ún. "lakáskísérési" segítő program. Az akció kedvezményezettje eddig nyolcvan, jelentős közüzemi hátralékot felhalmozó család volt, köztük olyanok, akiknek több százezres tartozásuk halmozódott fel.

Mint mondja, a város a „lakáskísérésre" évente hetven-nyolcvan millió forintot fordít, a hároméves futamidejű támogatásban azok részesülhetnek, akik hajlandóak arra, hogy részletekben ugyan, de belevágjanak a törlesztésekbe. Ha ezt vállalják, akkor a szolgáltatókkal történt egyeztetések alapján - egy sávos rendszer szerint - bizonyos mértékben a tartozások kamatait is elengedhetik.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva