Tarolt a Fidesz, parlamentben a baloldal, a Jobbik és már az LMP is

2014. április 06. vasárnap 22:05

Frissítve: 2014. április 07. hétfő 01:36

Tarolt a Fidesz, parlamentben a baloldal, a Jobbik és már az LMP is

FRISSÍTVE: NYILATKOZATOK, VIDEÓ ÉS KÉPGALÉRIA AZ ÉJJELI FIDESZ-BULIRÓL. Kilencven százalékos feldolgozottság után már biztosra vehető, hogy a korábbi várakozásoknak és közvélemény-kutatásoknak megfelelő eredményeket hozott a vasárnapi országgyűlési választás mind országszerte, mind Pécsett, illetve Mohácson és Szigetváron.

A Fidesz-KDNP tarolt, cikkünk megjelenésekor csak az kérdéses, hogy kétharmados többséget szereztek-e a parlamentben (ami egyre valószínűbb, bár az előzetes végeredmény valamikor hajnalban várható).

A két pécsi választókerületben is fideszes győzelem született (Csizi Péter és dr. Hoppál Péter), de a két baloldali jelölt is - listáról - bekerülhet a parlamentbe. (Csakúgy, mint a Fidesz listájáról Bánki Erik.)

Mohácson dr. Hargitai János simán nyert, míg a szigetvári választókerületben Tiffán Zsolt szintén újrázhat.

Listáról akár még az LMP-s Keresztes László Lóránt is bejuthatott volna a parlamentbe (91 százalékos feldolgozottságnál 5,18%-os a párt és a végén is el kell érnie az 5%-ot), így Pécs érdekeit az országgyűlésben, 2014-től akár öt vagy hat politikus is képviselheti. 

NÉZZE MEG A NAP FOLYAMÁN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT:

 

A választás napjának vége felé a parlamentbe jutó pártok helyi jelöltjeit kértük gyorsértékelésre.

- Kiélezettebb a helyzet, mint 2010-ben, Pécsett pedig jelentősen nőtt a szavazóink száma a négy évvel ezelőttihez képest - elemezte az eredményt munkatársunknak Németh Zsolt, Baranya 1-es választókörzetének jobbikos jelöltje.

A politikus szerint a város képviselőinek elsősorban a közbiztonság javítása és a munkahelyteremtés érdekében kell tevékenykedniük a parlamentben.

- Pécs továbbra is az LMP erős bástyája marad - jelentette ki Kóbor József, a zöld párt kettes körzetben induló jelöltje. Szerinte országos eredményükön azért meglátszik, hogy a pártot szét akarták verni.

- Pécsett és Baranyában folyamatosan az önálló LMP-ért küzdöttünk, ennek meg is lett az eredménye. Jelenleg az a kérdés, hogy lesz-e pécsi képviselőnk, hiszen Keresztes László Lóránt egy öt százalék feletti eredmény esetén bejuthat - mondta a városházi képviselő. Úgy látja, Keresztes mellett a pécsi származású Szél Bernadett is képviseli majd a város számára fontos ügyeket, „legyen szó munkahelyteremtésről, az uránbánya vagy a nukleáris lerakó ügyéről".

 

Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltje este háromnegyed tizenegykor bizakodásának adott hangot.

- Jobban szerepeltünk, mint négy évvel ezelőtt. A kampány kezdetén mért eredményekhez képest bebizonyítottuk, hogy a Jobbik kampánya sikerült a legjobban, nekünk sikerült legnagyobb mértékben növelni a szavazatok számát. A jövőt illetően is bízom ebben a fejlődésben, hiszen két kampány - az EP- és a helyhatósági választások - még visszavan az idén. Szerintem egyre jobb eredményeket fogunk elérni.

Kérdésünkre, hogy Pécs városát illetően mit tart a legfontosabb teendőnek, Gyimesi a közbiztonság megerősítését jelölte meg.

- Az én választókerületem jó része érzékeli ezt a problémát - ez látszik a szavazatok alakulásán is. A másik legfontosabb teendő a munkahelyteremtés lenne. Ez viszont már a kormányzó párt felelőssége, hiszen mi ellenzékből hiába jövünk elő a legjobb ötletekkel, ha lesöprik az asztalról. Az ehhez kapcsolódó elvándorlás pedig a legfájóbb mind közül.

Keresztes László Lóránt, az LMP jelöltje meglepődött, mert nagyobb különbségű Fidesz-győzelmet várt Pécsett.

- Izgalmasabb lett a dolog, mint vártuk, országosan is. Bizakodunk, hogy a nagyobb városokban, így Szegeden jól szerepelünk, és Budapesten is vannak még kevésbé feldolgozott kerületek, s így az öt százalékos küszöb fölé evickélünk.

Pécsett a munkahelyteremtést és a gazdaságfejlesztést tartja a legsürgősebben megoldandó feladatnak - egy kicsit más szemléletmóddal.

- A kormány eddig nem igazán hallgatta meg az ellenzék szavát. Most talán kaptak egy kis rápirítást, mert úgy látom, hogy elég vaskosan meggyengült a Fidesz a négy évvel ezelőtti választáshoz képest. Ez talán arra sarkallja őket, hogy jobban meghallgassák az ellenzék szavát.



Hoppál Péter, a 2. számú választókerület győztese a következőképpen értékelte sikerét:

- Szép, bátorító és erőt adó eredménnyel sikerült a választókerületet megnyernünk. Ezért nagy köszönettel tartozom a pécsieknek, komlóiaknak, kozármislenyieknek és a többi tizenöt településen élőknek. Ezt a biztonságos győzelmet sok sajtóorgánum nemhogy nem vetítette előre, hanem úgy jósolt, hogy akár baloldali győzelem is születhet. Azt az 1300 szavazatnyi többséget, amely biztonságos győzelmet jelentett, becsülettel szeretném megszolgálni. Az érdekérvényesítést magas szinten próbáljuk meg elvégezni Budapesten.

Hoppál Pécs vonatkozásában a legfontosabb jövőbeni feladatának a munkahelyteremtést tekinti.

- A legfontosabb dolgunk Csizi Péterrel a munkahelyteremtés lesz Pécsett. Az új ipari parkot nyáron teljesen közművesítik, szervizutakkal és a szükséges eszközparkkal. Nagy feladatunk lesz, hogy termelő beruházásokat hozzunk a városba; új munkahelyek százaira és ezreire van szükség a megyeszékhelyen. Emellett nagyon fontos feladatomnak tekintem, hogy a 2014-2020 közötti ciklus európai uniós forrásaiból minél többet tudjunk megnyerni Pécs és Baranya megye regionális fejlesztésére.

Fél 12-re igazi bulihangulat alakult ki a Fidesz Rákóczi úti irodájában, ahol az aktivisták és a politikusok közösen várták az eredményt.

NÉZZE MEG ÉJJEL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKBAN:

 

 

A résztvevők közt ott volt többek közt Demjén Ferenc, De Blasio Antonio és Páva Zsolt polgármester is. Miután Orbán Viktor budapesti beszédét meghallgatták, elsőként Csizi Péter ragadott mikrofont. A baranyai egyes választókörzetben győztes alpolgármester szerint a pécsiek a „folytatás útját" választották, ám „a bizalom törékeny tud lenni", így a döntéseket továbbra is az emberekkel közösen hozzák majd.

Az AC/DC pólóban feszítő Bánki Erik területi igazgató kiemelte, nagy szó, hogy két, korábban billegőnek vélt körzetben nyert a Fidesz. A kampányünnepen Páva Zsolt polgármester is felszólalt, aki szerint „történelmi siker" született, a „pécsiek kiálltak egy fontos ügy mellett". A városvezető szerint ez a siker a kiváló pécsi csapatnak köszönhető, akik az elmúlt években nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város a „pokol legmélyebb bugyrából tört ki".

A NAP FOLYAMÁN KÉSZÜLT FOLYAMATOS TUDÓSÍTÁSAINKAT MEGNÉZHETI:

ITT

és 

ITT

Horváth L. Balázs - Palotás Péter - Fotók: Dittrich Éva - Videó: youtube/pecsmaszerk