Az LMP szerint Pécsett a Fidesz nyer, a Jobbik meglepetést vár - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

2014. április 06. vasárnap 10:36

Frissítve: 2014. április 06. vasárnap 20:11

Az LMP szerint Pécsett a Fidesz nyer, a Jobbik meglepetést vár - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Reggel hat órakor kinyitottak a pécsieket és a komlóiakat (illetve a környékbelieket) váró szavazókörök is. Munkatársaink a vasárnap pécsi választási eseményeit folyamatosan frissített tudósítással, fotókkal és videókkal itt, ezen a felületen mutatják be olvasóinknak. 

A választás reggelén a baranyai egyes és kettes körzet esélyesnek tartott képviselő-jelöltjeinek arról kérdeztük: milyen részvételre számítanak, illetve megtippelnék-e, hogy mi lesz körzetük végeredménye? (A "Kormányváltók" már korábban közzétették, hogy csak a nap végén nyilatkoznak a sajtónak, így az ő véleményüket este hét óráig nélkülözni leszünk kénytelenek.)

Íme a válaszok: 

1. választókerület

Az LMP jelöltje a harmadik helyben reménykedik, a jobbikos Németh Zsolt szerint korai még jósolni, Csizi Péter szerint pedig a „tippelésnél fontosabb a választás". A Jobbik elégedett a kampánnyal, a Fidesz szerint pedig a tét, hogy folytatódnak-e a fejlesztések. 

A választókörzetben induló Csizi Péter (Fidesz-KDNP) szerint a mostani voksolás tétje, hogy folytatódnak-e Pécsett a fejlesztések és építkezések vagy „visszamegyünk a múltba a múlt szereplőivel együtt, akik egyszer már tönkretették a várost és az országot is". Az alpolgármester a részvétellel kapcsolatban azt mondta munkatársunknak, a Fidesz háza táján „bíznak abban, hogy minél több ember elmegy szavazni", hiszen - ahogy a politikus fogalmazott -, csak akkor tudják folytatni a programokat, ha egyértelmű többséget kapnak.

A körzetben a Jobbik színeiben induló Németh Zsolt hatvan százalékos részvételi arányban bízik. A radikális párt pécsi elnöke vasárnap reggel még nem szeretett volna tippelni az eredménnyel kapcsolatban, annyit azonban elmondott, „a kampány alatt egyedül a Jobbiknak mértek folyamatos erősödést", így joggal bízhatnak a jó eredményben.

 

Mint érdeklődésünkre a pártnál elmondták, a Lehet Más a Politika (LMP) a harmadik hely megszerzésében bízik, dr. Kóbor József, a zöldek egyes választókörzeti jelöltje „szeretné megszorongatni" az esélyesebb jelölteket.

A választókörzetben a Kormányváltókat dr. Tóth Bertalan (MSZP) képviseli. A párt korábban leszögezte, csak az urnazárást követően nyilatkoznak a sajtónak. 


2. választókerület:

A "kettesben" indul Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), mellette Keresztes László Lóránt az LMP, Gyimesi Gábor a Jobbik, Szakács László pedig a Kormányváltók színeiben méretteti meg magát - sok kisebb szervezet képviselőjével egyetemben.

A reggel kilenc órakor készített körkérdésünkből kiderül, hogy mindegyik politikus annak örülne, ha minél többen mennének el voksolni. Hoppál Péter azért, mert "a választás tétje az, hogy a Fidesz folytatni tudja-e a megkezdett munkát, vagy minden a múltba vész..."

Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltje szintén azt szeretné, ha magas lenne a részvételi arány, mert csak "így lehet leváltani az elmúlt 24 évet". Gyimesi elmondta, az ő és pártja sikeressége nagyban függ a bizonytalan szavazóktól, akiknek nagy része szerinte a Jobbikot támogatja. 

A politikus nem szeretett volna tippelni, ennek ellenére elárulta, hogy szoros eredményre számít. Kérdésünkre azt mondta, mindenképpen meg akarja nyerni a választást választókerületében.

Keresztes László Lóránt, az LMP jelöltje szintén a szavazók aktivitásában bízik. Reményei szerint idén magasabb lesz a részvételi arány, mint legutóbb volt, "úgy tűnik, hogy a polgárok is érzik a választás fontosságát".

Keresztes bizakodó, ezt mutatja, hogy országos szinten 8-10 százalékos eredményt vár, míg Pécsett még ennél is jobb szereplésben bízik.

- Pécsett a kettes választókerületben egyértelmű kormánypárti sikert várok, az egyesben már szorosabb lesz a kimenetel, bár szintén fideszes győzelem valószínűsíthető. Mi mindkét helyen a harmadik helyet céloztuk meg - közölte kérdésünkre a politikus.

FRISSÍTVE (10:40):

A képviselő-választáson reggel 9 óráig országosan a szavazásra jogosultak 9,5 százaléka adta le szavazatát.

Baranya megyében ennél magasabb az arány, 10,2 százalék, ami 32.156 szavazót jelent.

FRISSÍTVE (12:27):

Délelőtt 7 órakor és 11 órakor a részvételi adatok megoszlása a pécsi kerületekben a következő volt:

7 óra:

Baranya 1. választókerület: 1.59 %
Baranya 2. választókerület: 1.71 %  

11 óra:

Baranya 1. vk.: 23,87%
Baranya 2. vk.: 24,54%  

FRISSÍTVE (12:29):

Rosszul lett egy szavazatszámláló bizottsági tag Pécs egyik szavazókörében vasárnap - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Lovász István elmondta: a Rét utcai szavazókörben dolgozó férfi feltehetően epilepsziás rohamot kapott. A bizottsági tagnak egy éppen ott szavazó orvos sietett a segítségére, a néhány percen belül a helyszínre érkező mentők pedig kórházba vitték.

Az irodavezető hozzátette: a választást tíz percre kellett felfüggeszteni a szavazókörben.

FRISSÍTVE (14.46):

13 óráig a Baranya 1-es választókörzetben 28 685-en mentek el szavazni, amely 35,46 százalékos arányt jelent.

A kettes körzetben ugyaneddig 27 611-en voksoltak, azaz a választásra jogosultak 34,9 százaléka járult az urnákhoz.

Az országos részvételi arány 34,33 százalék.

FRISSÍTVE (15:21): Pécsen is sokat kell várniuk az átjelentkezéssel szavazóknak

Akár egy órát is várakozniuk kell vasárnap azoknak, akik átjelentkezéssel szavaznak Pécsen - tájékoztatta a baranyai területi választási iroda vezetője az MTI-t.

Göndöc András elmondta: a pécsi szavazókörökbe várt választók száma 600 és 1200 között van, a Kossuth téri 47-es szavazókör névjegyzékében ugyanakkor mintegy 3200-an szerepelnek, közülük 2300 nem pécsi lakos.

Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a várakozási idő csökkentése érdekében több intézkedést tett a helyi választási iroda. Ezek közé tartozik, hogy egy helyett már hét jegyzőkönyvvezetőt alkalmaznak, megbontották a névjegyzéket, és annyi szavazófülkét állítottak fel, amennyit a szavazóköri helyiség mérete lehetővé tett.

Rámutatott: ennek köszönhetően délután egy órára már 765 embernek sikerült szavaznia, közülük 170-nek dél és egy óra között.

Göndöc András a folyamat felgyorsításának érzékeltetésére elmondta, hogy a választás első órájában még csak 42-en tudták leadni voksukat ebben a szavazókörben.

FRISSÍTVE (15.51): 

Az országos átlagnál továbbra is magasabb a részvételi arány az 1-es választókerületben.

A 15 órás adatok: 

Baranya 1. választókerület: 45.66%
Baranya 2. választókerület: 44.6%

Az országos részvételi arány 45,02 százalék.

FRISSÍTVE (15:58): Hazavitte a szavazólapokat egy választó Komlón

Hazavitte a szavazólapokat, majd otthon választott a jelöltek és pártlisták közül egy választópolgár Komlón. 

Göndöc András elmondta: amikor a szavazó visszatért a lapokkal, arra hivatkozott, hogy nem volt toll a szavazófülkében, a szavazatszámláló bizottság azonban nem engedte leadni a szavazatát.

FRISSÍTVE (18:05)

Lovász István, Pécs jegyzője, a helyi választási iroda vezetője a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, tudomása szerint nem történt váratlan, rendkívüli esemény a délután folyamán.

FRISSÍTVE (18:18): Csizi és Németh is örül a magas részvételnek - szavazatokat vesznek a Hősök terén?

- Örülök, hogy az egyes választókörzetben magasabb a részvételi arány, mint az országos átlag. Minél többen nyilvánítanak ugyanis véleményt, annál hitelesebb eredmény születik, így én továbbra is arra biztatom a polgárokat, hogy éljenek a szavazati jogukkal - nyilatkozta hírportálunknak este negyed hétkor Csizi Péter alpolgármester, a Baranya 1-es választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje.

A politikus kérdésünkre elmondta, rendkívüli eseményről nem tud beszámolni.

A jobbikos Németh Zsolt szintén örül a viszonylag magas részvételi aránynak, szerinte ugyanis fontos, hogy minél többen mondjanak véleményt az „elmúlt 24 évről".

A radiális párt politikusa megkeresésünkkor rendkívüli eseményként az egyik szavazatszámláló epilepsziás rohamát említette (erről korábban hírportálunkon is beszámoltunk). Később azonban a Jobbik Pécs Facebook-oldala arról írt, hogy a Hősök terén valakik szavazatokat vásárolnak.

Az LMP-s dr. Kóbor Józsefet délután nem sikerült elérnünk.

FRISSÍTVE (18:43) Részvételi arányok 17:30-kor Pécsett

BARANYA 01 (Pécs  80891) 46757 57.8 %
BARANYA 02 (Pécs 79116) 43742 55.29 % 

FRISSÍTVE (18:53) - NVI: 8 órára minden szavazókör be fog tudni zárni

Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatva elmondta: este 7 órakor - ahol még sorban állás lesz - beáll a sor végére egy szavazatszámláló bizottsági tag, valamint egy közterület-felügyelő. Akik a sorban állnak, még leszavazhatnak, de a 7 óra után érkezők már nem voksolhatnak.

Mint mondta, a XI. kerületben például 30 szavazatszámláló bizottsági tag hat asztalnál fogadja a szavazni szándékozókat, akik 15-20 perces várakozás után voksolhatnak.

FRISSÍTVE (19:06): Itt van az első exit poll, 48 százalékkal győzött a FIDESZ (?)

Az M1 este hét órakor kezdődött műsorában elhangzottak szerint a Nézőpont Intézet exit poll felmérése alapján a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék.

A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

FRISSÍTVE (19:12)

Munkatársaink az MSZP Tüzér utcai pécsi központja előtt várják a Baloldali Összefogás jelöltjeinek sajtótájékoztatóját. Telefonon azt közölték a szerkesztőséggel, hogy két biztonsági őr állja el a bejáratot, a függönyöket elhúzták, hogy senki se láthasson be. 

FRISSÍTVE:

Az este hét órai urnazárást követő percekben sajtótájékoztatót tartott az MSZP két pécsi jelöltje, Tóth Bertalan és Szakács László a Tüzér utcai pártszékház előtt.

Tóth Bertalan a Pécsi Újság.hu kérdésére azt mondta, azért nem engedték be a sajtó képviselőit az elfüggönyözött, biztonsági emberekkel védett székházba, "mert ott nagy munka folyik, amelyhez nyugalomra van szükség."

A két szocialista politikus emellett elmondta még, az "ellenséges médiakörnyezet" ellenére jól sikerült a kampány, "amit elvégezhettek, azt elvégezték".

A várható eredményekkel kapcsolatban sem Szakács, sem pedig Tóth nem bocsátkozott jóslásokba, sőt a választási részvételi arányokat sem szerették volna kommentálni.

A Fidesznél (ők a Rákóczi úti irodájukban gyülekeznek) azt mondták, hogy csak este nyolc utánra várják a sajtót, míg az LMP-nek a jogi karral szembeni pécsi irodájában munkatársunk zárt ajtókat talált (Keresztes László Lóránt később azt jelezte a Pécsi Újságnak, hogy ők is nyolc óra után gyülekeznek a volt Pelle kávézó épületében.). A Jobbik a Monarchia étteremben várja az eredményeket.

HAMAROSAN ÚJRA FRISSÍTJÜK.

Képünk a 100. választó körzetben készült vasárnap reggel.

Horváth L. Balázs - Palotás Péter - Fotók: Dittrich Éva, Sóki Tamás