Így választ Magyarország: hírek a vasárnap történéseiről - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

2014. április 06. vasárnap 10:53

Frissítve: 2014. április 06. vasárnap 19:09

Így választ Magyarország: hírek a vasárnap történéseiről - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárta le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi országgyűlési voksoláson, az összes szavazókörben. Íme a technikai szabályok:

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy az szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - annak szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák a szavazás folyamán végig a bizottság látóterében vannak, a korábbi voksolásokkal ellentétben azokban nem kell ellenőrző lapot elhelyezni, csak mozgóurnás szavazás esetén. Mozgóurnás szavazás során az urna lezárását követően kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd az ellenőrző lapot a mozgóurnába dobják.

Az országgyűlési választáson mintegy 3200 település 10 386 szavazókörében voksolhat a választásra jogosult több mint 8 millió választópolgár reggel 6 és este 7 óra között.

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok kihelyezése. Ebben az időszakban, tehát a szavazás 6 órai megkezdéséig a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben, a sajtó és a nemzetközi megfigyelők kivételével.

FRISSÍTVE (06:41):

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel fél 7-kor.

Danku Csaba elmondta: 106 egyéni választókerület mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

FRISSÍTVE (7:06): Bajnai: a részvételi arányon múlik a kormányváltás

Sorsdöntőnek nevezte az országgyűlési választást Magyarország szempontjából Bajnai Gordon vasárnap reggel Budapesten, miután leadta szavazatát. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint akkor lehet kormányváltás, ha elég magas lesz a részvételi arány.

Az ellenzéki politikus reggel 6 óra után néhány perccel másodikként érkezett a lakóhelye szerinti budai szavazókörbe, ám miután megkapta a szavazólapokat, elsőként dobta be a borítékot az urnába. Ezután a szavazókörtől a jogszabályoknak megfelelő távolságban nyilatkozott újságíróknak.

Azt mondta, a választás tétje az, hogy Ukrajna felé sodródik az ország vagy elindul egy rögös úton Ausztria felé.

Bajnai Gordon szerint tisztességtelen és aljas a választási rendszer - amely olyan, mintha a Fidesz 100 méteres síkfutásban, a "kormányváltó erők" pedig 400 gáton indulnának -, ennek ellenére lát esélyt a változásra. "Győzelmet várok" - mondta.

Az Együtt-PM szövetség vezetője megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, amely szerint aki nem a "kormányváltókra" szavaz vagy aki nem megy el szavazni, az Orbán Viktor maradására szavaz.

FRISSÍTVE (7:42): Elbontotta a Madách téri kordonokat Bajnai Gordon

Elbontotta a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca torkolatában lévő kordonokat - tucatnyi aktivista segítségével - Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap reggel.

A volt miniszterelnök a kordonbontás után sajtótájékoztatón azt mondta, "tisztességtelen, pitiáner és hazug" dolog volt a kivitelezőtől és az önkormányzattól, hogy kordonnal kerítette el azt a területet, amelyre ők korábban már bejelentették: ott fogják várni a választási eredményeket.

Hozzátette: ez ugyanolyan tisztességtelen lépés volt, mint amilyen maga a választási rendszer, amelyben "nagystílű manipulációk" is vannak. A kordonbontással jelezni akarták: élni fognak a jogukkal, elmennek szavazni, és este az eredetileg meghirdetett helyre, a Madách térre várják szimpatizánsaikat, ott várják majd az eredményeket.

"Élni akarunk a jogainkkal, élni akarunk azzal a lehetőséggel, hogy egy szabad európai országban élhessük az életünket" - magyarázta. A kordonbontás ideje alatt a területen ott volt néhány rendőr is, de nem avatkoztak közbe.

FRISSÍTVE (8:06): Orbán Viktor magas részvételt remél

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben.

A kormányfő a voksolás után újságíróknak azt mondta, azért szeretne magas részvételt, mert az erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé, hiszen "nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség".

"Abban reménykedem, hogy nagyon sokan fognak elmenni, és így akármilyen kormány is alakul, az nagy népi háttérrel és támogatással kezdheti meg a munkáját" - fogalmazott Orbán Viktor, aki feleségével, Lévai Anikóval együtt szavazott a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

FRISSÍTVE (8:34): Részvételi arány - 7 óra - 1,64 százalék

A választásra jogosultak 1,64 százaléka, 131.567 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig, a 2006-os voksolás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka szavazott, négy éve 1,61 százalék volt a részvételi arány.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 1,73 százalék 5.455 szavazó

Bács-Kiskun megye 1,67 százalék 7.134 szavazó
Békés megye 1,65 százalék 4.891 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1,4 százalék 7.671 szavazó
Csongrád megye 1,64 százalék 5.532 szavazó
Fejér megye 1,71 százalék 5.918 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 1,66 százalék 5.971 szavazó
Hajdú-Bihar megye 1,71 százalék 7.415 szavazó
Heves megye 1,87 százalék 4.652 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 1,75 százalék 5.502 szavazó
Komárom-Esztergom megye 1,66 százalék 4.154 szavazó
Nógrád megye 1,58 százalék 2.597 szavazó
Pest megye 1,81 százalék 17.699 szavazó
Somogy megye 1,78 százalék 4.614 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1,51 százalék 6.773 szavazó
Tolna megye 1,8 százalék 3.431 szavazó
Vas megye 1,69 százalék 3.553 szavazó
Veszprém megye 1,86 százalék 5.433 szavazó
Zala megye 1,55 százalék 3.607 szavazó 

 

FRISSÍTVE (8:50): Vona: a Jobbik meglepetést fog okozni

Leadta szavazatát Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap reggel röviddel 8 óra után Gyöngyösön.

A Jobbik elnöke feleségével és kisfiával jelent meg a Pátzay János Zeneiskolában kialakított 6-os szavazókörben.

Vona Gábor a szavazást követően úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem kívánja megtippelni a választás eredményét, de az biztos, hogy "meglepetést fognak okozni".

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kijelentette: tisztességes kampányt folytattak, nem szálltak be a sárdobálásba, hanem a programjukat igyekeztek minél több embernek bemutatni.

Vona Gábor közölte: a Jobbik kormányra készül. Ha ez nem sikerül, akkor ellenzékben lesznek, nem kötnek koalíciót sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel - mondta.

A pártelnök elmondta azt is, hogy azért jelentkezett át Gyöngyösre szavazni, mert szombaton részt vett egy városi fesztiválon. Hozzátette: kíváncsi arra is, hogyan hat a szavazásra a kampánycsend eltörlése. A nap folyamán Budapestre utazik, majd este visszatér választókerületébe, "remélhetőleg ünnepelni" - fogalmazott.

FRISSÍTVE (9:22): Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül. Általános kampánycsend a mostani választáson már nincs, az új választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.

A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Választókerületek, szavazókörök" menüpont alatt érhető el. A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét.


A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig látható a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatár.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén - így a szavazóhelyiségekben - is joguk van nyíltan felvállalni a pártszimpátiájukat.

Arról beszélt, hogy a kampánycsend eltörlése "nagy újdonság" a választópolgárok számára. Elmondta, a nap folyamán a jelölő szervezetek aktivistái a polgárokat lakásuk és a szavazóhelyiségek közötti úton kampányüzenetekkel és kampányajándékokkal várhatják, ez már nem tilos, mint a korábbi választások idején, szavai szerint "ezzel meg kell barátkozni".

Az NVB korábban iránymutatást is elfogadott a közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a választási szervek számára. Eszerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a "bekiabáló" kampányolásról mondta ki, hogy jogszerűtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen "felmatricázott" jármű várakozik a "tiltott" területen, esetleg az áthaladása "folyamatos vagy rendszeres". A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és címert.

FRISSÍTVE (9:44): Részvételi arány - 9 óra - megyénként

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 9,5 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 10,2 százalék 32.156 szavazó
Bács-Kiskun megye 10,31 százalék 44.036 szavazó
Békés megye 9,77 százalék 29.027 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7,73 százalék 42.343 szavazó
Csongrád megye 10,07 százalék 34.066 szavazó
Fejér megye 10,41 százalék 36.060 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 10,01 százalék 36.057 szavazó
Hajdú-Bihar megye 9,34 százalék 40.567 szavazó
Heves megye 10,12 százalék 25.174 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 10,18 százalék 32.063 szavazó
Komárom-Esztergom megye 10,21 százalék 25.584 szavazó
Nógrád megye 8,95 százalék 14.682 szavazó
Pest megye 10 százalék 97.763 szavazó
Somogy megye 10,54 százalék 27.313 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8,26 százalék 36.948 szavazó
Tolna megye 10,56 százalék 20.093 szavazó
Vas megye 9,46 százalék 19.830 szavazó
Veszprém megye 10,94 százalék 31.933 szavazó
Zala megye 9,48 százalék 22.011 szavazó

FRISSÍTVE (11:51): Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 23,23 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 23,44 százalék 73.898 szavazó
Bács-Kiskun megye 22,72 százalék 97.060 szavazó
Békés megye 23,87 százalék 70.921 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 20,45 százalék 111.967 szavazó
Csongrád megye 23,53 százalék 79.618 szavazó
Fejér megye 24,62 százalék 85.264 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 23,59 százalék 84.989 szavazó
Hajdú-Bihar megye 21,39 százalék 92.853 szavazó
Heves megye 25,04 százalék 62.277 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 23,56 százalék 74.249 szavazó
Komárom-Esztergom megye 24,55 százalék 61.505 szavazó
Nógrád megye 22,75 százalék 37.319 szavazó
Pest megye 24,8 százalék 242.572 szavazó
Somogy megye 23,57 százalék 61.087 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 19,52 százalék 87.269 szavazó
Tolna megye 23,49 százalék 44.697 szavazó
Vas megye 22,72 százalék 47.640 szavazó
Veszprém megye 24,63 százalék 71.904 szavazó
Zala megye 22,86 százalék 53.069 szavazó

FRISSÍTVE (12:32): Gyurcsány Ferenc 68 százalék feletti részvételt vár

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 68 százalék feletti részvételre számít a vasárnapi országgyűlési képviselőválasztáson.

A volt miniszterelnök erről azok után beszélt újságíróknak vasárnap, az Áldás Utcai Általános Iskola előtt, hogy feleségével, Dobrev Klárával együtt nem sokkal fél 12 után leadta szavazatát.

Molnár Csabával, a DK politikusával reggel egy pohár sörben fogadtak erre - mondta. Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: álláspontjuk szerint a magas részvétel inkább a "kormányváltóknak", az alacsony pedig a kormánynak kedvez. Hozzáfűzte: az eddigi adatokból átlagos részvételre lehet következtetni.

A volt kormányfő azt mondta: este a New Orleans Pubban várják az eredményeket, majd átmennek az MSZP Jókai utcai székházába, és ott értékelik a választást.

FRISSÍTVE (15:02): A CNN és a BBC Magyarországról

A BBC és a CNN is közölt véleményt a magyarországi választásról.

A BBC vasárnapi tudósítása szerint a balközép ellenzék "szoros versenyre számíthat a második helyért a szélsőjobboldali Jobbikkal" a magyarországi választásokon.
A brit közszolgálati médiatársaság szerint Orbán Viktor "populista és euroszkeptikus hozzáállása" népszerűnek bizonyult sok magyar számára.

Megfigyelők szerint azonban megvan a hozadéka annak is, hogy a Jobbik finomította saját imázsát: egy minapi felmérés azt mutatta ki, hogy Vona Gábor, a Jobbik vezetője a legnépszerűbb ellenzéki politikus. A BBC idézi Mesterházy Attilát, az MSZP vezetőjét, aki kijelentette, hogy nem törődik a közvélemény-kutatási adatokkal, mivel "az emberek félnek kifejezésre juttatni véleményüket".

A CNN amerikai hírtelevízió iReport nevű blogjában Georges Károlyi azt írta, hogy a magyarországi választásokon sem a szélsőjobb, sem a zöldek nem játszhatnak meghatározó szerepet, az igazi frontvonal a jelenlegi jobbközép többség és a baloldal pártjai között húzódik.

A szerző szerint ugyanakkor "katasztrófa" volt az ellenzéki koalíció kampánya. Az öt különböző párt koalíciója képtelennek bizonyult egy közös és koherens választási program kialakítására, a vezetők a koalíción belüli befolyásért küzdenek, miközben egyre újabb botrányok robbantak ki.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy az ellenzék elvesztette minden győzelmi reményét, így a biztos vereséggel szembenézők klasszikus fegyveréhez folyamodott: a választási rendszer szabályainak igazságosságát kérdőjelezte meg. 

FRISSÍTVE (15:08): Részvétel 13 órakor

13 óráig a szavazásra jogosultak 34,33 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 32,65 százalék 102.927 szavazó
Bács-Kiskun megye 31,55 százalék 134.815 szavazó
Békés megye 33,85 százalék 100.581 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 31,65 százalék 173.329 szavazó
Csongrád megye 33,55 százalék 113.502 szavazó
Fejér megye 34,59 százalék 119.788 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 32,85 százalék 118.381 szavazó
Hajdú-Bihar megye 31,8 százalék 138.049 szavazó
Heves megye 36,35 százalék 90.402 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 33,19 százalék 104.564 szavazó
Komárom-Esztergom megye 34,45 százalék 86.300 szavazó
Nógrád megye 34,39 százalék 56.421 szavazó
Pest megye 36,77 százalék 359.644 szavazó
Somogy megye 32,37 százalék 83.913 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 30,11 százalék 134.636 szavazó
Tolna megye 31,69 százalék 60.302 szavazó
Vas megye 32,19 százalék 67.503 szavazó
Veszprém megye 34,16 százalék 99.717 szavazó
Zala megye 32,43 százalék 75.274 szavazó

FRISSÍTVE (15:53): Részvétel 15 órakor

15 óráig a szavazásra jogosultak 45,02 százaléka adta le szavazatát.

FRISSÍTVE (18:01): A Jobbik ötven kifogást tett választási visszaélések miatt

A Jobbik eddig mintegy ötven esetben tett kifogást a választási bizottságoknál visszaélések miatt - mondta Dúró Dóra vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szóvivője a legdurvább esetnek azt nevezte, hogy Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere (Fidesz-KDNP) "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak". A párt emiatt feljelentést tett. Dúró Dóra Egyed Zsoltra, a Jobbik helyi képviselőjére hivatkozva közölte: az alpolgármestert a rendőrség igazoltatta, és eljárás alá vonják, a helyi választási bizottság megállapította a jogsértést, elmarasztalta a Fideszt, és eltiltotta a további jogsértéstől.

A szóvivő ismertette: további négy településen, Gyöngyösön, Szolnokon, Baktalórántházán és Szarvason sérthettek még választási eljárási törvényt. A Jobbik központi jogi osztálya eddig csaknem 200 bejelentést kapott szavazatszámlálóktól, delegáltaktól és aktivistáktól - tette hozzá, kiemelve: mintegy ötven esetben kifogást tettek, a többit még vizsgálják.

FRISSÍTVE (18:27): Több pesti szerkesztőség úgy döntött, hogy nem ad helyszíni tudósítást a Fidesz és a Demokratikus Koalíció eredményváró rendezvényéről.

Az ok, hogy az érintett pártok bizonyos médiumok képviselőit nem akkreditálják az eseményre.

A Fidesz a 444.hu, a Cink, a Magyar Narancs és Hír24 újságíróit nem engedi be a területre sok külföldi tudósítóra, valamint a helyszűkére való hivatkozással. A DK a Hír TV és az MTV regisztrációját nem fogadta el, mert nem kívánatosnak tartja a két tévés csatorna jelenlétét.

Néhány lap szolidáris a kitiltott újságírókkal, elutasítja a nyilvánosság efféle korlátozását, ezért nem vesz részt a két párt rendezvényén. Bojkottot hirdetett mindkét párt rendezvényére a Népszabadság, az Index, az Origo és a Hvg.hu.

FRISSÍTVE (18:41): Részvételi arány - 17.30 óra - megyénként

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 56,77 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye 54,49 százalék 171.748 szavazó
Bács-Kiskun megye 52,62 százalék 224.825 szavazó
Békés megye 54,26 százalék 161.195 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 54,45 százalék 298.158 szavazó
Csongrád megye 54,53 százalék 184.473 szavazó
Fejér megye 56,68 százalék 196.267 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 57,73 százalék 207.998 szavazó
Hajdú-Bihar megye 53,14 százalék 230.696 szavazó
Heves megye 59,15 százalék 147.088 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 53,66 százalék 169.066 szavazó
Komárom-Esztergom megye 56,03 százalék 140.370 szavazó
Nógrád megye 56,55 százalék 92.773 szavazó
Pest megye 58,18 százalék 569.049 szavazó
Somogy megye 54,12 százalék 140.271 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 55,29 százalék 247.196 szavazó
Tolna megye 54,27 százalék 103.257 szavazó
Vas megye 58,17 százalék 121.979 szavazó
Veszprém megye 56,9 százalék 166.118 szavazó
Zala megye 56,89 százalék 132.058 szavazó

FRISSÍTVE (18:52): NVI: 8 órára minden szavazókör be fog tudni zárni

Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatva elmondta: este 7 órakor - ahol még sorban állás lesz - beáll a sor végére egy szavazatszámláló bizottsági tag, valamint egy közterület-felügyelő. Akik a sorban állnak, még leszavazhatnak, de a 7 óra után érkezők már nem voksolhatnak.

Mint mondta, a XI. kerületben például 30 szavazatszámláló bizottsági tag hat asztalnál fogadja a szavazni szándékozókat, akik 15-20 perces várakozás után voksolhatnak.

FRISSÍTVE (19:06): Itt van az első exit poll, 48 százalékkal győzött a FIDESZ (?)

Az M1 este hét órakor kezdődött műsorában elhangzottak szerint a Nézőpont Intézet exit poll felmérése alapján a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék.

A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

HAMAROSAN FRISSÍTJÜK.

Forrás: valasztas.hu - EQM - MTI