Szenzációs régészeti leletet mutatnak be a Csontváry Múzeumban pénteken

2017. október 19. csütörtök 16:30

Szenzációs régészeti leletet mutatnak be a Csontváry Múzeumban pénteken

Kiemelkedően érdekesnek, tudományos szenzációnak tűnik az a régészeti feltárás, amelyben egy római település (Iovia) nyomai kerültek elő Tolna megyében, Dalmand és Szakcs határában. Dr. Bertók Gábor régész, a kutatás projektvezetője október 20-án 18.30-kor a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) előadást tart a témában.  

„(...) A fotók alapján a déli, északi és nyugati oldalon városfal, a nyugati kapu, egy bazilika-szerű, kettős oszlopsorral tagolt épület, egy oszlopokkal és fallal körülkerített és kapukkal megszakított kettős tér (forum), illetve más kisebb épületek, oszlopok és a városfal további darabjai rajzolódnak ki" - írja dr. Bertók Gábor tanulmányában. „A nyugati kapu és a forum közt egy kb. 250 m hosszú, oszlopsorral szegélyezett főutca futott. A kettős tér nyugati felének északi és déli oldalát két, egyenként kb. 80x20 m-es, monumentális épület szegélyezte. Az épületek méretei, illetve a lakott terület kiterjedése mind városi jellegű településre utalnak. (...)"

Akit bővebben érdekelnek a részletek, érdemes dr. Bertók Gábor régészt, a kutatás projektvezetőjének előadását meghallgatnia október 20-án 18.30-kor a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.).

Forrás: JPM