Római kori temetőt tártak fel a Rózsakert alatt – vissza is temetik

2011. augusztus 03. szerda 12:56

Római kori temetőt tártak fel a Rózsakert alatt – vissza is temetik

Morbidnak hangzik, ennek ellenére tény: ezerhatszáz éves sírok fölött táncoltak a város egykori, talán legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelyén. A valamikori Rózsakert alatt ugyanis negyedik-ötödik századi temetkezési helyre bukkantak a régészek. Mivel a most feltárt háromkaréjú temetői kápolnát több százmillió forintért lehetne csak bemutatni a nagyközönségnek, a romokat napokon belül visszatemetik.

Szerencsésnek érezhetik magukat a sajtó képviselői, ők ugyanis szerda délelőtt a helyszínen tekinthették meg a Rózsakert alatt feltárt épület maradványait. A pécsiek többsége ezt csak fotókon keresztül teheti meg, a kápolna maradványaira ugyanis már e héten visszahordják a földet.

A képre kattintva megtekintheti az eseményen készült galériánkat! 



Mint azt az ásatás vezetője, Tóth István Zsolt elmondta, ennek oka, hogy a leletek bemutatása százmillió forintos összeget emésztene fel, erre pedig - megfelelő nemzetközi pályázat híján - jelenleg nincs pénz.

A negyedik és ötödik század fordulóján épült Cella Trichorára (magyarul: háromkaréjú temetői kápolnára) a Pécsi Egyházmegye építkezése nyomán bukkantak a szakemberek. A lelet megtalálásához szerencse is kellett, a késő római téglasír egy része ugyanis belógott abba a kutatóárokba, melyet a régészek ástak.

- Sajnos a falakon, a Cella Septichorával ellentétben nem találtunk freskót, a szarkofágokat pedig valószínűleg elvitték a kriptából - mondta az ásatást irányító szakember.

Korunk régészei előtt a római kori építmény maradványait már a török hódoltságban is felfedezték, az akkori kincskeresők nagy pusztítást végeztek a temetkezési helyen, ennek nyomai még ma is jól kivehetők.


Kép és szöveg: Palotás P.