Rengeteg szabadtéren keletkezett tüzet kellett oltani Baranyában

2019. március 19. kedd 08:37

Rengeteg szabadtéren keletkezett tüzet kellett oltani Baranyában

A hétvége folyamán összesen harminckilenc esetben vonultak a megye tűzoltói, a legtöbbször szabadtéren keletkezett tüzekhez.

 


Teklafalu külterületén tíz hektár területen száraz fű, gaz, cserjés égett, ami veszélyeztette a szomszédos erdőt. A tüzet a szigetvári és sellyei tűzoltók három sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen egy hektár területen aljnövényzet és bozótos gyulladt meg. A lakók kéziszerszámokkal megkezdték a tűz oltását, majd a kiérkező Pécsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói az izzó részeket kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel eloltották. A káreset során anyagi kár vagy személyi sérülés nem történt.

Abaligeten száraz füves, gazos, gondozatlan területen, kilencszáz négyzetméteren gyulladt meg a gaz. A bejelentő a tüzet a házától észlelte, egy kerti tömlővel megpróbálta eloltani. A sásdi tűzoltók kiérkezésekor lánggal égés már nem volt, a tűz teljes eloltását egy sugárral végezték, az utómunkálatokat pedig kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel. Az eset során személyi sérülés nem történt, a tűz a bokros-fás részre nem terjedt át, a leégett száraz füvön kívül más kár nem keletkezett.

Kórós és Rádfalva között, a valamikori halastavak medreiben keletkezett tűz közel húsz hektáron. A siklósi, sellyei és pécsi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, és puttonyfecskendővel avatkoztak be. Munkájukat a kórósi lakosok is segítették. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen két helyszínen is az ingatlantulajdonos fa nyesedéket, illetve kommunális hulladékot égetett az udvarán, felügyelet mellett. A tüzet a tűzoltók felszólítására eloltották. A tűz nem okozott kárt semmiben, személyi sérülés nem történt. Tűzoltói beavatkozásra nem került sor.

Csányoszrón a vasútállomás mellett négy hektáron csemetés aljnövényzete és a lehullott avar gyulladt meg, a tűz feltehetőleg a szomszéd területről terjedt át. A sellyei és szigetvári tűzoltók a tüzet két sugárral és kézi szerszámokkal oltották el. A tűzoltók bevonulásuk során lánggal való égést észleltek Csányoszró előtt is. A helyszínre kiérve, a Fekete víz és a Görcsönye patak találkozásánál száraz fű, gaz égett, amit sugárral és kéziszerszámokkal oltottak el.

Komlón egy műanyag hulladékgyűjtőben keletkezett tűz, amit a tűzoltók egy gyorsbeavatkozó sugárral oltottak el.

 

Perekeden háromszáz négyzetméteres füves, gazos területen keletkezett tűz, amit a pécsi hivatásos tűzoltók sugárral és kézi szerszámokkal oltottak el. Kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

 

Sásd külterületén, egy füves, gazos, fás részen keletkezett tűz, ami egy szalmabálatárolót veszélyeztetett, ahol több száz bála volt. A tűzoltók egy sugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Vajszlón, egy hektár területen száraz fű, gaz égett, amit a tűzoltók kéziszerszámokkal és egy gyorsbeavatkozó sugárral oltottak el.

Szabadszentkirályon három hektáron bozótos, cserjés, száraz fű, gaz égett. A tűz egy lakatlan épületet veszélyeztetett. A tűzoltók sugár és kéziszerszámok segítségével avatkoztak be. A tűz más területére, illetve az épületre nem terjedt át. Személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Drávacsehi külterületén egy fél hektár nagyságú füves, fás, bokros területen keletkezett tűz. A siklósi hivatásos tűzoltók egy sugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, a továbbterjedést megakadályozták.

Pécs külvárosában egy elhagyott akácos, füves területen keletkezett tűz. A helyszíni felderítés során a pécsi tűzoltók megállapították, hogy a tűz a környező lakóházakat veszélyezteti, illetve az erős szél miatt egyre nagyobb területen ég. A tüzet három sugárral és kéziszerszámokkal határolták körül és oltották el. A tűz oltásban a helyiek is bekapcsolódtak kéziszerszámokkal. A leégett területen kár nem keletkezett.

Pécsen két négyzetméteren száraz füvet, gallyakat égettek. A tüzet a tűzoltók felszólítására eloltották.

Siklós-Szőlőhegyen egy pince lakóépület mellett szemetet égettek. Az erős szél következtében a terület felett lévő száraz füves rész meggyulladt. A siklósi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral oltották el.

Forrás: Katasztrófavédelem