Pécsre érkezik az Angster-dinasztiáról formált színdarab

2017. október 11. szerda 15:30

Pécsre érkezik az Angster-dinasztiáról formált színdarab

150 éve alapították a legendás pécsi orgonakészítő műhelyt, az Angster gyárat. Az alapító, id. Angster József hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel, mely 8 évtized alatt 1300 orgonát készített. Unokája, ifj. Angster József hivatását derékba törte a kommunista diktatúra. A két ember ellentétes sorsát és egyben saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, ifj. Angster József unokája. 

Az Angster re-generációkat a jubileumi év alkalmából október 19-én és 20-án is láthatják a nézők Pécsett, a Bóbita Bábszínházban.

A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli újságcikkekkel, fotókkal, hang- és videofelvételekkel, a dokumentumok színpadra alkalmazásával és látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját. Először a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei elevenednek meg, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A műhelyt ugyanis, amely a Szent István Bazilika, a pécsi székesegyház és a szegedi dóm orgonáját is alkotta, 1949-ben államosították, vezetői koholt vádak alapján elítélték, ifj. Angster Józsefet a szegedi Csillagbörtönbe küldték. Ezután katonai szekrényeket, hokedliket, úttörőfurulyákat, kutyaólat, de még koporsót is gyártottak a nagy múltú üzemben.

Bérczi Zsófia 20 éves korában dokumentumfilmet kezdett forgatni nagyapjáról, ami végül színdarabbá alakult.

A filmhez készült rövid videóinterjúk közül néhány az előadásban is látható.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

A Zsolnay Negyed Infopontjain, a Kodály Központban, a Művészetek és Irodalom Házában és a www.zsolnaynegyed.hu oldalon.

Online jegyvásárlás:

Október 19, 19.00
https://www.jegymester.hu/hun/Event/38012680/Elokep-Szinhaz :- Angster-re- generaciok

Október 20, 19.00
https://www.jegymester.hu/hun/Event/38012681/Elokep-Szinhaz :- Angster-re- generaciok

INTERJÚSZERVEZÉS:

Ötvös Veronika, 30/3270449, [email protected]
Kónya Klára, 30/444-6050, [email protected]

EQM