Pécsi arcok (11.): Cseh Mária színházi intrikákon edződött

2008. február 08. péntek 20:58

Pécsi arcok (11.): Cseh Mária színházi intrikákon edződött

- Élete nagy részét Pécsett töltötte. Milyen képek élnek önben a városunkról?
- Pécs nekem egyenlő az álmom beteljesülésével, hiszen a városban kezdtem, s itt is fejeztem be színházi pályafutásomat. A zeneművészeti szakiskola és a fővárosi operettstúdió elvégzése után kaptam Pécsről felkérést. Egy családi kupaktanács után kezdtem meg vidéki pályafutásomat, három és fél éves volt akkor még csak a kisfiam. Férjem tanácsára fogadtam el a szerződést: 1966-ban csak Johann Strauss „Mesél a bécsi erdő" primadonna szerepére kaptam felkérést, de a premier sikere folytán szerződést kínáltak a Pécsi Nemzeti Színház vezetői. Onnantól kezdve olyan volt az életem, mint egy álom: hosszú évekig ünnepelt sztár voltam Pécsett, a világ leghíresebb operáiban, operettjeiben kaptam főszerepeket, Budapesten pedig boldog családanya, feleség lehettem. A huszonöt év így szinte elszaladt.

- Olyannyira, hogy a rendszerváltás után rögtön politikai vizekre is evezett.
- Igazából 1989-ben kezdtem el járni a vidéket férjemmel, s a sors úgy hozta: szükség van a vidék Magyarországának egy olyan parlamenti képviseletre, amely a nők érdekeit tartja szem előtt, ezért alakítottuk meg a Független Női Szövetséget. Ennek vezetőjeként kerülhettem az Országgyűlésbe.

- Talán kevesen tudják, milyen konkrét ügyekben szolgálta az országot. Mire a legbüszkébb a politikai pályája során?
- A Nemzetbiztonsági Bizottságban végzett munkámra, s még arra vagyok büszke, hogy több önálló parlamenti indítványom is volt. A médiatörvény módosításában is közreműködtem, amelynek segítségével a kiskorúak kevesebb erőszakkal találkoznak ma már a tévéképernyő előtt. Ugyanígy kiemelhetem a nemdohányzók védelmét fokozó törvény meghozásának kezdeményezését, s azt hogy a magyar filmipar a súlyának megfelelő helyet kapjon kultúránkban.

- Mennyiben érték váratlanul azok a vélt vagy valós sérelmek, amelyeket politikusként kellett elszenvednie önnek és a családjának? Ünnepelt színművészből, többszörösen támadott képviselő lett...
- Az az igazság, hogy amennyiben valaki színházban dolgozik, óhatatlanul támadásoknak teszi ki magát, így nem értek váratlanul az irigységből fakadó támadások: keményen megedződtem munkám során az intrikákon. Ugyanis nem minket ért sérelem, hanem a Független Kisgazdapártot akarták ellehetetleníteni. Az idő azonban minket igazolt: férjem karizmatikus személyiség - hiányában azóta sem sikerült senkinek összefogni a vidéki polgárokat.

- Amióta 2002-ben távozott a Parlamentből, nincs reflektorfényben ön sem. Mivel foglalkozik azóta?
- Sokáig segítettem a vidéki nőket, s maradtam a Független Női Szövetség elnöki székében. Néhány év után azonban úgy láttam jobbnak - részben a férjem pártvezető státuszának megszűnése miatt -, ha visszavonulok tiszteletbeli elnökké. Ennek ellenére ma is reggeltől estig dolgozom, meghívásoknak teszek eleget, s igyekszem a szervezet számára hasznos tevékenységeket folytatni.

Korb Zoltán - Fotó: Pécsi Nemzeti Színház