Nagyjátékfilm készül Zsolnayról!

2008. január 26. szombat 21:40

Nagyjátékfilm készül Zsolnayról!
„Pécsett születtem, itt kezdtem a pályámat, s akármerre is vagyok éppen, mindig ide húz a szívem" - mondja az országosan is több elismerést szerző Pozsgai Zsolt író, dramaturg, rendező, aki fél éven belül elkezdi forgatni a Zsolnay családról szóló filmjét.

- Hogyan sikerült megőriznie a városhoz fűződő kapcsolatát?
- Azt vallom, hogy mindenki oda tartozik, ahol születik, illetve ahol elindul az élete. Én ma is pécsinek tartom magam, s akárhova is szólít el éppen a munka, a város jelenti számomra az otthont. Huszonnyolc éves koromig itt is tanultam, dolgoztam, s ezer szállal kötődöm Pécshez ma is.

- Talán kevesen tudják, hogyan került kapcsolatba a színházzal, s miért éppen a háttérmunkákat választotta magának.
- Fiatal koromban, ami talán a Nagy Lajos Gimnázium hatása is volt, részt vettem egy amatőr, de igen sikeresnek mondható színpad munkáiban. A társulatnál színészkedtem is, de a sors úgy hozta, hogy végül rendező és író lett belőlem. Igazából nem is vagyok színész típus: amit a színházról, s a színészetről gondolok, azt megpróbálom írásban és rendezésben átadni a közönségnek.

- Nem sokára hozzákezdenek a Föld szeretője című Zsolnay-film forgatási munkálataihoz.
- Tasnádi Péter polgármester annak idején azzal keresett meg, hogy színpadi művet készítsek. Én azonban jobbnak láttam, ha filmen, sokkal színvonalasabban és értékállóbban állítunk emléket a város egyik emblematikus figurájának. Zsolnay világa filmes és képi, így mindenképpen ezt tartottam járható útnak. Szeretnénk ugyanis minden összefoglalni a moziban, ami Pécsről szól.

- A projektben leginkább pécsiek vesznek részt. Ez tudatos választás volt?
- A film egyfajta tisztelgés a város előtt, ezért nem szerettük volna, ha az alkotáson a fővárosiak gazdagodnának meg. Így a június körül induló munka szinte minden elemében pécsi lesz. A költségeket is úgy terveztük, hogy háromszáz millió forint alatt maradjanak a költségek: nem szeretnénk megaprodukciót, csak egy tisztességes, misztikus elemekkel dúsított nagy játékfilmet.

- Honnan teremtik elő a pénzt?
- Már beadtunk három pályázatot. Sem a várostól, sem a menedzsment központtól nem várunk anyagi támogatást, legfeljebb akkor, ha a pályázatainkat kedvezőtlen elbírálással dobják vissza. Nekünk már az is nagy segítség, hogy Pécs ingyen átadja a forgatási helyszíneket. Én bizakodó vagyok, s szerintem nem lesz akadálya annak, hogy két év múlva ilyenkor már a Zsolnay-filmre üljenek be az emberek a pécsi mozikba.

SOROZATUNK KORÁBBI SZEREPLŐI:

(1.) KLAUSMANN VIKTOR: KLIKK IDE!

(2.) ERŐS ANTÓNIA: KLIKK IDE!

(3.) BESENCZI ÁRPÁD: KLIKK IDE!

(4.) VUJITY TVRTKO: KLIKK IDE!

(5.) BELÉNESSY CSABA: KLIKK IDE!

(6.) BELEZNAY ENDRE: KLIKK IDE!

(7.) IFJ. DÁRDAI PÁL: KLIKK IDE!

(8.) LANG GYÖRGYI: KLIKK IDE!

(9.) GERGELY RÓBERT: KLIKK IDE!

Korb Zoltán