Pécsett korábban ötven szűrést végeztek évente, most napi kettőt – Nő a HIV-fertőzöttek száma

2019. június 20. csütörtök 17:20

Pécsett korábban ötven szűrést végeztek évente, most napi kettőt – Nő a HIV-fertőzöttek száma

Pécsett 2014. július 1-je óta létezik HIV-ellátóközpont, azóta látnak el fertőzötteket. Dr. Feiszt Zsófia szerint sajnos a betegek száma folyamatosan emelkedik, jelenleg 31 személyt gondoznak.  


Hatvan százalékkal nőtt a gondozott betegek száma tavaly a pécsi centrumban, de dr. Feiszt Zsófia (képünkön), a PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszékének klinikai szakorvosa szerint ez egy kis központ, tehát nem feltétlenül tükrözi az országos helyzetet. Az országos statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy az évente újonnan felfedezett HIV-fertőzöttek száma az elmúlt néhány évben stagnál.

Ami látható, hogy az AIDS-stádiumban felfedezett betegek (az AIDS a HIV-fertőzés késői stádiuma, amely már sok szövődménnyel jár és a betegek életkilátásai sokkal rosszabbak. Aki AIDS-stádiumba kerül, arról elmondható, hogy az elmúlt 6-8 évben egyáltalán nem volt szűrésen, mert akkor előbb felfedezhető lett volna a betegség) száma nem változott az elmúlt egy-másfél évtizedben.

2018-ban 57 beteget jelentettek AIDS-stádiumban, tehát minden negyedik fertőzött későn szembesül a betegség tényével. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy Magyarországon nem végeznek elég szűrővizsgálatot.

Ezért a centrum orvosai arra biztatnak mindenkit, különösen a rizikócsoportba (20-30 éves korosztály) tartozókat, hogy mindenképpen járjanak szűrésre. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a zenei rendezvényeken, fesztiválokon sokszor a civil szervezetek is biztosítanak lehetőséget arra, hogy valaki gyorstesztes szűrésen vegyen részt, és akár 20 perc alatt megtudja HIV-státuszát.

A fesztiválszezonnal kapcsolatban dr. Feiszt Zsófia elmondta, talán a legfontosabb tanács a fiataloknak az óvszerrel való védekezés: így a HIV-fertőzés mellett olyan, szexuális úton sokkal könnyebben terjedő betegségek is elkerülhetők, amelyeknek súlyos szövődményeik is lehetnek.

Az ellátóközpont is biztosít lehetőséget a teszt elvégzésére anonim módon, minden munkanapon. Csaknem négy éve van erre mód, de amíg a korábbi időszakban évente elhasználtak ötven tesztet, addig ma napi kettőt. Mióta interneten is olvasható, hogy van lehetőség a szűrésre, jelentőset megnőtt a vizsgálatot kérők száma - tehát igény van arra, hogy mihamarabb felfedezzék a betegséget.

Az országban Pécsen kívül még két másik vidéki központ is található: 2014. július 1-jétől van ez így, annak érdekében, hogy a betegek könnyebben hozzáférhessenek HIV-ellátórendszerhez. Sokaknak megkönnyíti például az életét, hogy nem kell hosszú órákat utaznia egy-egy kórházi kezelés miatt. A kezdeményezés eredményeképpen Budapesten kívül Pécsett, Debrecenben és Miskolcon is látogathatóak az Infektológiai Centrumok, amelyek HIV-betegeket gondoznak.

A centrumoknak országos ellátási területe van, tehát nem területi kötelezettség alapján gondozza a betegeket. Ennek köszönhetően az egész országból, bárki bemehet bármelyik centrumba.

A doktornő elmondása szerint manapság világszerte sokan használják az úgynevezett PrEP (Pre-exposure prophylaxis, kitettség előtti védekezés) készítményt, amely a HIV-fertőzés megelőzésére specializálódott készítmény. Ezt általában azok a HIV-negatív személyek veszik igénybe, akik gyakran váltanak szexuális partnert, kockázatos vagy védekezés nélküli szexuális életet élnek. A gyógyszer hetvenezer forintba kerül, de Magyarországon állami támogatás nincsen rá, ezért itthon csak néhányan szedik.

Fontos tudni, hogy a PrEP csak a HIV-fertőzés ellen véd, tehát más szexuális úton terjedő betegség ellen nem használ. A készítményt csak HIV-betegekre szakosodott orvos írhatja fel, és ugyanúgy rendszeres kontroll vizsgálaton és szűréseken kell részt vennie az igénybe vevőjének, mint egy HIV-pozitív személynek. A beszedésével ugyanis együttműködési kötelezettség jár.

A HIV-fertőzés nem gyógyítható, ám a gyógyszeres kezelés segítségével a vírus szaporodása gátolható, és így tünetmentes életet élhet egy HIV-fertőzött. Jelenleg csekély az esély arra, hogy a betegség az elkövetkezendő években gyógyítható lesz, mégis az UNAIDS ( Egyesült Nemzetek Szövetségének HIV/AIDS programja) 2030-ra megfogalmazta az AIDS járvány megfékezését, amelynek célja, hogy ne legyenek új HIV fertőzöttek. A program szerint, ha minden HIV-fertőzöttet kiszűrnek, és minden kiszűrt ember kap gyógyszert, a beteg vírusszáma levihető a kimutathatósági határ alá. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyén nem fertőz tovább. A program célja, hogy 2030-ra ne legyen olyan HIV-pozitív beteg, aki fertőz.

 


H. O. - Fotó: Dittrich Éva