Őri László: Pécsnek szüksége van a helyi fiatalokra

2015. november 13. péntek 08:30

Őri László: Pécsnek szüksége van a helyi fiatalokra

„Innováció nélkül nincs gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés" - jelentette ki Őri László, Pécs alpolgármestere a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában rendezett szakmai napon. 

A Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fullbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége még 2010-ben indították útjára a „Meet the Scientist" programot, melynek célja a műszaki és természettudományok valamint amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítését a magyar középiskolások körében.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában megrendezett szakmai napon Őri László, Pécs alpolgármestere megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy nagy öröm számára, hogy városunk adhat otthont ennek a rendezvénynek, hiszen Pécs nem csak a kultúra városa, hanem egyetemi város is.

Olyan egyetemi város ahol a hagyományos, orvosi, jogi, gazdasági képzések mellett, magas szinten, önálló karon folyik a műszaki és természettudományos képzés is.

A gimnázium nagyelőadóját zsúfolásig megtöltő hallgatóság előtt a városvezető hangsúlyozta, hogy a XXI. században a gazdaságfejlesztés, új munkahelyek létrejötte nem képzelhető el, az új műszaki megoldások alkalmazása, ötletek, innováció nélkül.

Ennek kapcsán felidézte, hogy az elmúlt években a magas szintű természettudományos oktatáshoz szükséges új laborokat építettek ki, mind a Leőwey, mind a Nagy Lajos Gimnáziumban. Mindezek érdekében az áll, hogy a fiatalok már középiskolás korban szerezzenek gyakorlati tudást és élményeket egyaránt.

Pécs célja, hogy az egyetemmel, kamarával együttműködve, egy olyan gazdasági környezet alakuljon ki a városban, a régióban, amely képes minél nagyobb arányban, helyben munkalehetőséget biztosítani az itt élő vagy itt végzett, jól képzett fiatalok számára akár egy hosszabb, rövidebb külföldön eltöltött tanulmányt vagy munkát követően. Pozitív példaként említette, az IT Services Hungary Kft.-t amely jelenleg is szép számmal foglalkoztat mérnököket és informatikusokat városunkban.

„A helyi gazdaság és a régió gazdaságának megerősítéséhez szükség van rátok, fiatalokra, szaktudásotokra, innovációra."- a fiatalokhoz biztatóan szólva, zárta gondolatait a városvezető.

Forrás: Pécs önkormányzata