Őri László: Pécsett az összes, a támogatást elfogadó hajléktalannak tudnak segíteni

2019. március 19. kedd 18:52

Őri László: Pécsett az összes, a támogatást elfogadó hajléktalannak tudnak segíteni

Országosan mintegy 34 milliárd forintot fordít a kormány a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében. Többek között ennek részleteiről is beszélt Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Garai Péter miniszteri biztos, mellettük dr. Őri László alpolgármester a baranyai megyeszékhely által tett erőfeszítésekről szólt. 

 

 

A kormányzat munkatársai a pécsi hajléktalan-ellátó rendszerrel ismerkedtek meg Pécsett kedden, e látogatás keretében beszéltek az országos programról a Támasz Alapítvány Edison utcai átmeneti szállóján.

A programra első eleme volt a 2016 decemberében kezdődött, négymilliárd forint összegű, a hajléktalanok meleg ételhez jutását segítő projekt. Ennek keretében 4 ezer hajléktalan ember kap meleg ételt naponta.

A kormányzati támogatásból felújított Edison utcai hajléktalanszállójában Vitályos Eszter elmondta, hogy csak tavaly közel másfél milliárd forint felhasználásával 1367 tonna élelmiszert osztottak ki rászorulóknak. Az ételosztás az ország hajléktalanszállóin történik, amivel az államtitkár szerint enyhíteni tudják a fedél nélkül élők melegedőkkel és hajléktalanszállókkal szembeni idegenkését.

Garai Péter kifejtette: nem csak ételt és ruhákat kapnak, hanem lelki és pszichológiai támogatást is, amelynek keretében eddig 5 ezer olyan pszichológus, pszichiáter, addiktológus által vezetett kezelés indult el, melyek komoly segítséget jelentenek a fedél nélkül élőknek.

A pécsi önkormányzat és a pécsiek tapasztalata is azt mutatja, hogy a közterületek a városban tisztábbak és nagyobb a rend is Pécsett, amióta visszaszorították a hajléktalanok közterületeken történő életvitelszerű tartózkodását - mondta el Őri László alpolgármester.

Szerinte fontos a szociális érzékenység szempontja is a város tisztasága és rendje mellett, tehát a a rend megteremtése és fenntartása mellett hathatós segítséget is nyújtanak a valóban rászorulóknak a megyeszékhelyen.

Úgy fogalmazott, „Pécs országosan is jó példát mutatott abban, hogy miként lehet ezt a két szempontot összeegyeztetni". Hozzátette: Pécs az év minden napján szakértői figyelemmel támogatja azokat, akik hajlandók elfogadni a segítséget.

Aláhúzta: Pécsett minden támogatást elfogadó rászorulónak tudnak segíteni, minden segítségkérő hajléktalant el tudnak helyezni intézményi keretek között, ami számukra az utcai életnél élhetőbb alternatívát jelent.

Képünkön:  Őri László (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b), Garai Péter miniszteri biztos (k) és Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár (j) a Támasz Alapítvány pécsi átmeneti szállóján.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás