Nem tette tönkre a Rókusdombot az új út, a kutyafuttató elbontott részét is pótolják

2019. január 16. szerda 16:45

Nem tette tönkre a Rókusdombot az új út, a kutyafuttató elbontott részét is pótolják

Karácsony előtt pár nappal adták át Pécs legújabb aszfaltcsíkját, amely a Kodály Zoltán utcai körforgalmat köti össze a Bálicsi úttal. A beruházás miatt alaposan át kellett építeni a Rókusdombot, de mint arról korábban írtunk, zavartalanul működhet tovább a Pollack strand, illetve a pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a kutyafuttató elbontott részét is pótolják.

 

Rendszeresen kaotikus közlekedési viszonyok alakultak ki a sörgyár környékén. A városrészt nem a mostani gépjárműszámra tervezték, napjainkban már átlagosan minden második mecsekoldali polgárnak van egy autója. A Rókusdombon át vezető úgynevezett lekötő útnak köszönhetően gyorsabban haladhat a forgalom, a 450 millió forintba került beruházás tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ahogy az egy ilyen méretű építkezésnél megszokott, némi kellemetlenség is társult a fejlesztéshez. A nyomvonalat csak a Pollack strand területén lehetett átvezetni, emiatt nyáron nehezebb volt az uszoda megközelíthetősége, de összességében zavartalanul működött a létesítmény. Hogy ez a mostani nyáron is így legyen, arról többek közt zajvédő fal gondoskodik majd.

Szintén közkedvelt helye a dombnak az ott található kutyafuttató, amelynek egy részét az építkezés miatt el kellett bontani. Ezzel kapcsolatban több panasz is érkezett szerkesztőségünkhöz az elmúlt időszakban. A pécsi önkormányzatnál érdeklődésükre közölték: a domb nyugati oldalán az elkerített terület nagyobb része napjainkban is használható, de hamarosan ugyanakkora kutyafuttatón lesz lehetőség szabadon engedni a négylábúakat, mint az útépítés előtt. A városházától kapott tájékoztatás szerint a megszűnt rész pótlására az ideális helyszín egy vízszintes terület, amely a Rókusdomb északi oldalán található.

A terület rendezése az év során folytatódik, az építkezés pontos menetrendje kidolgozás alatt áll. Hogy pontosan mennyibe kerül majd a kutyafuttató kialakítása, egyelőre nem ismert, az összeget ugyanis a létesítmény felszereltsége, illetve a kialakítása befolyásolja majd - az erről szóló tervek rövidesen elkészülnek.

Ami azonban már biztos, a lekötőút mentén csaknem hetven darab fát ültettek el, a közeljövőben pedig több ezer cserje teszi majd zöldebbé a dombot.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva