A Cambridge-i Egyetemen folytatja Boros Dániel, aki nem bánja, hogy nem a zenét választotta

2018. május 27. vasárnap 08:56

A Cambridge-i Egyetemen folytatja Boros Dániel, aki nem bánja, hogy nem a zenét választotta

A pécsi Boros Dániel - Boros Misi bátyja - bronzéremmel gyarapította a haza és a család dicsőségét nemrégiben a Minszkben kémia tárgykörben rendezett Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián. Hamarosan az érettségin is túl lesz, és a Cambridge-i Egyetemen kezdi tanulmányait, ahová az egyik legjobb felvételi eredménnyel került be. A szerény fiú szóbeli előtt még hazalátogatott családjához, így sikerült elcsípnünk egy interjúra.

- Az már világos, hogy a tudományokban nagy tehetséggel rendelkezik. Úgy tudom, egy időben a testvéréhez, Misihez hasonlóan, a zenei világban is megállta a helyét. Végül miért nem ezt az utat választotta?

- Igen, nyolc évig zongoráztam, illetve hegedültem is, és versenyeken indultam. Misi nagyon tehetséges, én nem tudtam volna olyan szinten csinálni, időt fordítani a zenélésre, hogy az megérje nekem. Már akkor jobban érdekeltek a természettudományok, ezért nem a zenei utat választottam.

- Nem bánja? Biztos sokan rajonganak a testvéréért, ezt hogy éli meg?

- Nem bánom. Misivel nagyon jó a kapcsolatunk és örülök a sikereinek. Jó érzés, ha lemegyek például a buszmegállóba, és szembenéz velem az öcsém egy poszterről. Sokat szoktunk beszélgetni, de sajnos az utóbbi időben nem volt rá alkalom, elég elfoglalt voltam. A szóbelik után ezt bepótoljuk.

Névjegy

Boros Dániel 2000. május 27-én született Pécsett. Szülei a pécsi egyetem tanárai. Már hetedikes és nyolcadikos korában is, a pécsi Jókai Mór Általános Iskola diákjaként, sorra nyerte a megyei kémiaversenyeket, az országos tanulmányi versenyen hetedikes kora óta mindig bent volt az első tízben. Tizennégy éves korától a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban tanult tovább. Szabadidejében úszni, teniszezni jár, általánosban Pécsett még jéghokizott is, nagyon szeret síelni.


- Milyen volt a diákolimpia? Örül az eredménynek?

-Jól éreztem magam, és örülök az elért eredménynek. A Mengyelejev-verseny a szovjet kémiaversenyek utóda, de már nem csupán a volt Szovjetunió országai vesznek részt rajta. A kémiai diákolimpiát 52. alkalommal rendezték meg április végén, és rengetegen vettek részt a versenyen. Vasárnap reggel érkeztünk meg Fehéroroszországba, másnap pedig egy megnyitón vettünk részt. Szerdán volt az első két verseny, ahol két írásbeli forduló volt. Öt órás volt ez a rész, a végére eléggé elfáradtunk. Másnap pihentünk, illetve kulturális programokat szerveztek. Pénteken szintén feladatokat kellett teljesítenünk, szombaton következett az eredményhirdetés, vasárnap pedig hazajöttünk.

- A jövőre nézve elég komoly tervei vannak. 

- Júliusban Magyarországot képviselve a nemzetközi biológiai diákolimpián veszek részt Teheránban, egyelőre még arra kell felkészülnöm. Utána úgy tervezem, hogy pihenek kicsit az egyetem előtt. A Cambridge-i Egyetemen orvostudományi szakán folytatom, hat évig fogok ott tanulni. Hogy utána mihez kezdek, az még a jövő zenéje – vagy kémiája.

 

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva