Munkácsy: 160 milliós költözés

2008. július 08. kedd 21:47

Munkácsy: 160 milliós költözés
Miután hatodszorra - a kezdeti tervezett ellenérték körülbelül feléért - végre sikerül eladni a Munkácsy utcai rendelőintézetet, novemberig gondoskodni kell az épület kiürítéséről is. Üröm az örömben, hogy e célra legalább 160 millió forintot, az eladási ár harmadát kell fordítania az önkormányzatnak.

A költözés során a Munkácsy utcában ma működő szakrendelések - mint az allergológiai, labor diagnosztikai, a tüdőgondozás és -szűrés - valamint a háziorvosok a város két másik intézményébe, a Lánc utcába és a Veress Endre utcába kerülnek át.

Utóbbiban jelentős változásokra számíthatunk, ugyanis mintegy százmilliós költséggel a főépület udvarán lévő egység új emeletet is kap majd.

Ide költözik az osztályok többsége, mint a tüdőgondozó, az allergológia, a labor, az addiktológia, valamint a védőnők és a háziorvosok is. A tüdőszűrőt és a Munkácsy utcában jelenleg dolgozó gyermekorvosokat a Lánc utcába telepítik át. A költözés miatt a két épületben is lesznek változások, hiszen az új osztályok befogadása után változtatni kell az eredetiek elhelyezésén is.

Mint azt dr. Kovács Ágnes, az Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetője a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, a hurcolkodás egyben fejlesztéseket is hordoz magában, hiszen a Veress Endre utcai déli pavilon emeletráépítésével gyakorlatilag egy teljesen új szekció jön létre. Emellett a helyszínváltás a betegeknek kényelmesebb kiszolgálást jelent majd, hiszen a társosztályok egy fedél alá kerülnek.

A tervek szerint a háziorvosi rendelőket összenyitnák, s úgynevezett „intim" szobákat alakítanának ki. Ez egyben arra is alkalmas lehet, hogy a Veress Endre utcában jelenleg dolgozó háziorvosok a mostani ideiglenes helyett végleges ÁNTSZ-engedélyt kapjanak.

Kérdésünkre, miszerint nem lesz-e túlságosan rövid a költözésre vonatkozó november végén lejáró határidő, a főorvos asszony azt mondta: hetekre lebontottak minden feladatot, s valójában még rövidebb idő alatt is át lehetne helyezni a szakrendeléseket. A viszonylag hosszabb időszakot az építkezések miatti közbeszerzési eljárás miatt határozták csak meg.

Dr. Kovács Ágnes elmondta azt is, hogy a járóbeteg-ellátás fejlesztésére vonatkozóan új pályázati forrás nyílt meg nemrégiben. Ha ezen nyernek, mindenképpen javítanak az intézetek infrastrukturális helyzetén.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva