Megmérgezhettek egy rétisast Orfűn, a pletykák szerint több kutya is áldozatul eshetett

2017. május 17. szerda 17:04

Megmérgezhettek egy rétisast Orfűn, a pletykák szerint több kutya is áldozatul eshetett

A minap a Bános Lovastanya Facebook-oldalán hívták fel a figyelmet egy posztban arra, hogy valószínűleg méreg okozhatta annak a rétisasnak a halálát, amelyet az egyik kaszálón találtak meg. A rendőrség is nyomoz az ügyben.

A lovastanyán dolgozók találtak rá a rétisasra péntek este, akik azonnal értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságát. A természetvédelmi őrök kiérkezésükkor a rétisas testhelyzetéből arra következtettek, hogy mérgezés történhetett. A tetemre görcsbe szorult lábakkal, a földön fekve találtak rá, a csőrén habos vér volt látható.

A rétisas pusztulásának pontos okáról mindazonáltal csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bejelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon.

Időközben kiderült az is, hogy a madár egy ismert fészek rétisas családjának hím tagja. A megmaradt szülő feladata lesz ellátni a fészekben található fiókát. Sajnálatos, hogy a rétisas halála a párjára és a fiókára nézve is végzetes lehet.

A környéken egyébként többen arról beszélnek, hogy kutyák is pusztultak el az elmúlt időszakban, lehetséges, hogy őket is megmérgezték.  Arra kérik az ott élőket, figyeljenek oda állataikra, és bármi gyanúsat látnak, azonnal jelentsék.

 

Pauska Petra - Fotó: Facebook/Bános Lovastanya