Mediterrán: nem tudtak megegyezni a tulajdonosok

2009. december 16. szerda 17:02

Mediterrán: nem tudtak megegyezni a tulajdonosok
Csütörtök nulla órától - hacsak valami csoda nem történik - elnémul a Mediterrán Rádió, miután az eddigi üzemeltető, a Pécs Médiaközpont Kft. nem folytatja tovább e tevékenységét.

A Mediterrán Rádió Kft. 75 százalékos tulajdonosa, a Pécs-Baranyai TIT igazgatója, Schmidt Erzsébet a Pécsi Újság.hu-hoz eljuttatott kommünikéjéből kiderül, a Mediterrán Rádió Kft. idei utolsó taggyűlésén tudta meg, hogy "a pécsi önkormányzat saját tulajdonú társaságain keresztül tárgyalva nem jutott egyezségre a többségi tulajdonossal a vételárat illetően, ezért egyelőre változatlan marad a Mediterrán Rádió Kft. tulajdonosi szerkezete és aránya" - magyarul: a város nem veszi meg a TIT-től a többségi tulajdont.



Mindeközben az eddigi üzemeltetési feladatokat ellátó, s a Mediterrán Rádió Kft.-ben 25 százalékos üzletrésszel bíró városi médiaház nevében dr. Éberling László bejelentette, hogy szerda éjféltől beszünteti a műsorüzemeltetést, s egyben lemond a Mediterrán Rádió Kft.-ben eddig viselt ügyvezető igazgatói tisztségéről.

Megkeresésünkre hozzátette: "mától egy kézbe került a frekvenciahasználat és az üzemeltetés felelőssége", így, mivel a rádió jövője immár kizárólag a többségi tulajdonostól függ, nyilatkozni sem kíván a folytatásról.

A cégvezetést ezután egy személyben a többségi tulajdonos, a Pécs-Baranyai TIT  vezetője, Schmidt Erzsébet látja el. Ő azt mondta kérdésünkre, hogy "a társaság a következő napokban mindent elkövet a rádió üzemeltetésének érdekében".

Hogy a sugárzás megszakad, az már csak azért is biztosnak tekinthető, mert a médiaházban működő technikát Éberlingék nem bocsátják a TIT rendelkezésére - külső szereplők pedig bajosan tudnának beüzemelni saját stúdiót a Mediterrán számára ilyen rövid idő alatt.

Mint korábban megírtuk, négy cég is szívesen vinné a Mediterránt, s később akár tulajdonrészt is venne. A pécsi frekvenciával jelenleg is rendelkező Rádió1 mellett a mohácsi Baranya Rádió, a somogyi megyeszékhelyről médiabirodalmat létrehozni szándékozó, Dóra Zoltán nevével fémjelzett ugyancsak hálózati működést kialakított N-Joy Média Kft., valamint a Kőhalmi Endre által vezetett, pécsi bejegyzésű Star Trek-lám Kft. is komolyan érdeklődik.

Schmidt Erzsébet megerősítette lapunknak, hogy optimista forgatókönyv esetén egy héten belül folytathatja a sugárzást a fenti cégek egyike, jelenleg éppen erről folytat tárgyalásokat. Hozzátette, csütörtök nulla órától - bár mindent megtesznek, hogy ne némuljon el a rádió - "elképzelhető, hogy szünetelni fog a sugárzás". Hogy ne sértsenek törvényt, már meg is keresték az ORTT-t, a szervezet ugyanis legfeljebb fél évre adhat ilyen tartalmú felmentést nekik.

Dr. Páva Zsolt polgármester a Pécsi Újság.hu azt firtató kérdésére, hogy a cégein keresztül kisebbségi tulajdonosnak számító önkormányzatnak vannak-e tervei a médiummal, azt mondta: "a város letett azon szándékáról, hogy növelje tulajdoni hányadát a Mediterrán Rádió Kft.-ben, mert a a többségi tulajdonos vállalhatatlan feltételeket szabott". Hozzátette, úgy véli, a Mediterrán amúgy sincs a legmeghatározóbb médiumok között Pécsett. Szavaiból kiderült még: a TIT-nek egyedül kell megoldást találnia az üzemeltetés kérdésére, az önkormányzat mindehhez szabad utat biztosít.

Képünk
a Mediterrán Rádió stúdiójában készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva