Elviszik a város elől a Mediterránt?

2009. december 10. csütörtök 18:22

Elviszik a város elől a Mediterránt?
Információink szerint komoly vetélytársai akadtak az önkormányzatnak a Mediterrán Rádió Kft. üzemeltetési jogának megszerzésére. A rádióban többségi tulajdonnal rendelkező Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) pályázatot írt ki a további üzemeltetésre vonatkozóan, de a város (mint a Mediterránban kisebbségi részesedéssel bíró Pécs TV Kommunikációs Kft. tulajdonosa) mellett négy jelentkező akadt, akik szívesen látnák el a működtetésre vonatkozó feladatokat.

A rádió körüli hercehurca kialakulását az üzemeltetési szerződés határidejének lejárta mellett az is elősegítette, hogy a város sokallta az adó fenntartására fordított évi több tízmilliós összeget. A Pécs és a TIT között hetek óta zajló tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, noha a TIT igazgatója, Schmidt Erzsébet szerint "a felek álláspontjai közeledtek egymáshoz".

Mindenesetre az eddigi bizonytalanság után a jövő héten tisztázódhat az ügy, hiszen a tervek szerint a rádió - az utóbbi időben rendszeresen elmaradó - , ezúttal jövő szerdán esedékes taggyűlésén akár már eredményt is hirdethetnek az üzemeltetésre kiírt pályázatra vonatkozóan.

Információink szerint - miközben a város a többségi tulajdon megszerzésére hajt - az üzemeltetés elnyerésére négy cég nyújtott be pályázatot. A hálózatban működő Rádió1 mellett a jelentkezők között van a mohácsi székhelyű Baranya Rádió, a somogyi megyeszékhelyről médiabirodalmat létrehozni szándékozó, Dóra Zoltán nevével fémjelzett ugyancsak hálózati működést kialakított N-Joy Média Kft., valamint a Kőhalmi Endre által vezetett, pécsi bejegyzésű Star Trek-lám Kft.

A korábbiakban felvetődött, hogy a város a Pécs Tv Kommunikációs Kft.-n, mint a rádióban 25 %-ot birtokló kisebbségi tulajdonoson keresztül elővásárlási jogát kihasználva kivásárolja a TIT-et. A Pécs által a kivásárlásra fordítandó összeg, informátorunk szerint, tízmillió forint körül mozog.

(Kerestük Csizi Péter fideszes önkormányzati képviselőt, aki a városháza nevében tárgyal a többségi tulajdonossal, hogy a város szándékai felől érdeklődjünk, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.)

Képünk a Mediterrán Rádió stúdiójában készült.

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva