Kihúzták a szőnyeget a városi adó alól

2009. október 28. szerda 20:00

Kihúzták a szőnyeget a városi adó alól
Úgy tűnik, november a hazai rádiók történetének egyik fekete hónapja lesz. Azok után, hogy ismertté vált, a Danubiust és a Sláger Rádiót megfosztották frekvenciahasználati jogától, Pécsett is zajlanak az események: itt ugyan 2012-ig működhetne a Mediterrán Rádió, ám ez meg anyagi okok miatt került az ellehetetlenülés szélére. Úgy tűnik, nincs pénz a városi rádió fenntartására, október végével pedig az üzemeltetési szerződés is lejár.

A negyed részben a Pécs TV Kommunikációs Kft. (Pécs TV), háromnegyed részben pedig a Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) tulajdonát képező Mediterrán Rádió Kft. (Mediterrán) a Pécs TV alkalmazásában álló, de kizárólag a rádió működtetésével foglalkozó munkatársakkal gondoskodott eddig a műsorszolgáltatásról. A Pécs TV és a Mediterrán között - még Toller László polgármestersége idején - köttetett üzemeltetési szerződés azonban október végével lejár, s a tévétársaság nem is kívánja azt meghosszabbítani, tekintve, hogy a város nem biztosítja azt az eddig adott havi három-három és félmillió forintot, amely a rádió működtetéséhez elengedhetetlen. (Azaz a helyi rádió jelenleg is masszívan veszteséges, működése évi 40 milliójába került idáig a pécsi adófizetőknek.) 

Jelenleg ott tartunk, hogy információink szerint a hat munkatárs közül háromnak már át is adták a felmondólevelet, munkájukra ugyanis nem számítanak tovább.

Mint azt Schmidt Erzsébet, a Mediterrán többségi tulajdonosának számító TIT igazgatója a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, a TIT-nek, mint független, bevételei alig két százalékát állami támogatásból, nagyobb részét bevételekből, pályázatokból előteremtő egyesületnek nincs évi 35-40 millió forintja a médium üzemeltetésére.



Látva "a városháza források elapasztásával kapcsolatos terveit" először 75 százalékos tulajdonrészük értékesítésével próbálták elérni, hogy a rádió fennmaradjon november elseje után is. Az üzlet azonban meghiúsult, miután az érdeklődő cég letett vásárlási szándékáról.

Legutóbb már nem a tulajdonjogot, hanem az üzemeltetés lehetőségét hirdették meg egy pályázat keretein belül, amelynek pénteken lehet eredménye. Közölte: egyelőre nem nevesítené őket, de több, saját rádióval rendelkező érdeklődő is jelezte üzemeltetésre vonatkozó szándékát, konkrétumokról viszont nem tud beszámolni. Reméli, tette hozzá, hogy a Mediterrán Kft. pénteki közgyűlésén már a társaság elé tudja tárni, ki tudja tovább üzemeltetni a médiumot.

Mint mondta, arra törekszenek, hogy a legrosszabb forgatókönyv, azaz a rádió elnémulása semmiképp ne következzen be. Éppen ezért, amennyiben találnak is új üzemeltetőt, két hónapnyi türelmi időre, értsd két hónapnyi működési támogatásra tartanának igényt vagy a Pécs TV tulajdonosától, a holdingtól, vagy az önkormányzattól. Ennyi idő kell ugyanis szerinte az nyugodt átálláshoz.

Rákérdeztünk, hogy a korábbi vásárlási szándék és a mostani üzemeltetési lehetőség felkeltette-e politikai, avagy pártokhoz közelinek mondott szervezetek, cégek érdeklődését. Schmidt Erzsébet erre azt mondta, pletyka szintjén ő is hallott ilyesmit, azonban ennek legkisebb jele esetén is el kellene állnia a szerződéskötéstől, hiszen a TIT "pártoktól független, azoktól anyagi támogatást nem kap, anyagi támogatást nem nyújt, képviselőjelöltet nem állít és nem támogat, pártpolitikai tevékenységet nem folytat".

Képünk a Mediterrán Rádió stúdiójában készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva