Megszűnhet a városi hetilap és a rádió

2009. október 10. szombat 21:19

Megszűnhet a városi hetilap és a rádió
Bár egy fedél alá kerültek a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő médiumok tavasszal a Városi Képtár épületében, úgy fest, közel sem beszélhetünk nyugalmi állapotról. A jövőt illetően több forgatókönyv is kínálkozik az új városvezetés számára, annyi azonban bizonyos: az önkormányzat megtakarításokat akar elérni, ami fájdalmas lépéseket is magával hozhat.

A várható változások első szemmel látható jele pár héten belül az lesz, amikor a város közbeszerzést ír ki az önkormányzat híreinek megjelentetésére. Ezt a tevékenységet eddig a korábbi Pécsi Extra megvásárlásával, Toller László polgármestersége idején létrehozott Pécsi Hírek című hetilap végezte, ám az erre vonatkozó szerződés lejárt már.

A pályázaton természetesen ez a lap is indulhat, ám informátoraink szerint valószínű, hogy a pécsi média egyik új szereplője, a részben országos bulvár-, részben városi hírekkel jelentkező, fővárosi szerkesztésű, heti rendszerességgel megjelenő ingyenes (hirdetési)lap, a Helyi Téma kerül ki győztesen.

Képtár, Uránia...

A Városi Képtár tavasszal harmincmillióból átalakított épülete is feleslegessé válhat, ha valóban "robban" a pécsi médiaközpont. Az értékes ingatlan jelenleg egy pénzintézet tulajdona, a város évi 37 milliós lízingdíjért cserébe használhatja, majd tizenöt év múlva birtokába is kerül. A ház hasznosításának mikéntje szintén a jövő zenéje, de kézenfekvő megoldás lenne a tartós bérlet tarifáját e módon csökkenteni. Az Uránia mozit a Pécs TV Kommunikációs Kft. üzemelteti - egyelőre. A filmszínház azonban nem illeszkedik egy tévétársaság profiljába, így itt nagy esély van arra, hogy az egyik kulturális intézmény veszi át a kormányrudat.

Amennyiben így lesz, az önkormányzaton és a holdingon múlik, mit kezd a bevételeinek kisebbik felét a városkasszából előteremtő Pécsi Hírekkel. Városházi információnk szerint nem kívánják "tovább tartani" a Híreket, így - miként lapunknak fogalmazott az egyik vezető tisztségviselő - "nehéz helyzetbe kerülhet a hetilap, hiszen a gazdasági válság miatt a Pécsi Hét című, ugyancsak majdnem húsz éve megjelenő hirdetési lapot sem bírta el a piac".

A Mediterrán Rádióra tudomásunk szerint hárommillió forintot költenek havonta a városkasszából, ami a vezetés szerint irreálisan magas. A város nem titkolt célja, hogy a "nullához közelítse a médium működési költségeit", magyarul a közeljövőben akár fel is függeszthetik a Mediterrán sugárzását. A frekvenciáhasználati jogot valószínűleg megvásárolja a város az azt 75 százalékban birtokló Pécs-Baranyai TIT-től, majd minden bizonnyal hasznosítja, értékesíti azt. Mint korábban már beszámoltunk róla, nemrég egy szocialista közelinek mondott cég bejelentkezett már e kapcsán, de miután megneszelte, hogy az önkormányzat élne elővásárlási jogával, továbbállt.

A fenti, nem túl rózsás jövőképpel szemben információink szerint a Pécs TV-nél dolgozóknak nem kell tartaniuk a megszűnéstől, "mindössze" a költségek minimalizálását, a lehető legköltséghatékonyabb működést várják el a cégtől a városházán. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy tudjuk, akár egy külső cég is örökölheti (ez minden bizonnyal a Szekszárd környéki tulajdonosok által felügyelt Pannon TV lenne) a városi hírek audiovizuális - Pécs városa által anyagilag is támogatott - feldolgozásának jogát.

Képünkön a Városi Képtár épülete látható; itt működik jelenleg mindhárom városházi médium szerkesztősége.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva