Mediterrán Rádió: szoci érdeklődés

2009. szeptember 16. szerda 20:46

Az önkormányzati képviselők között nyílt titok, hogy szocialista-közeli médiumot szeretnének csinálni a Mediterrán Rádióból; egy pesti cég máris bejelentkezett a tulajdonosokhoz azzal, hogy vinné a negyed részben a Pécs TV Kommunikációs Kft. (Pécs TV), háromnegyed részben a Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) többségi tulajdonát. Aztán villámgyorsan vissza is lépett - az ok egyelőre mindenki előtt ismeretlen. Az önkormányzatnak mindenesetre egyetlen lehetősége van arra, hogy hosszútávon is megtarthassa a városházi médium menedzsmentjogait: meg kell vásárolnia (a kisebbségi tulajdonossal vásároltatnia) a TIT részét.


GALÉRIA: KLIKK A FOTÓRA!


Erről éppen a minap kellett volna döntenie a pécsi közgyűlésnek: 10 millió forintot (ennyit adott volna a TIT 75 százalékáért a pesti társaság) biztosítottak a Pécs TV-nek, hogy az élhessen elővásárlási jogával. Egyelőre azonban nem vitték döntésre a dolgot, ugyanis az ügylettel kapcsolatos előterjesztést nem vették napirendre.

Jelenleg tehát lóg a levegőben az ügy, az elővásárlási jog továbbra is közvetve az önkormányzaté, s egészen addig így is marad ez, amíg erről le nem mond.

Schmidt Erzsébet, a Mediterrán Rádió Műsorszolgáltató Kft.-ben 75 százalékos tulajdoni aránnyal jelen lévő Pécs-Baranyai TIT igazgatója azt mondja, üzleti kényszerűségből szeretnének mielőbb megválni üzletrészüktől, legyen a vevő a jelenlegi kisebbségi tulajdonos (a Pécs TV Kommunikációs Kft., így a holdingon keresztül az önkormányzat) vagy az új kérő. Rákérdeztünk, melyik budapesti cég érdeklődik a médium iránt, ám ezt nem árulta el az igazgató asszony, mondván, erre nem kapott felhatalmazást a társaságtól.

Az elnapolt döntéssel kapcsolatos előterjesztést jegyző polgármester, dr. Páva Zsolt a Pécsi Újság.hu-nak úgy nyilatkozott: valóban szerették volna, ha a Pécs TV él elővásárlási jogával, s ehhez adott volna pénzt az önkormányzat. Időközben azonban, a polgármester előtt nem ismert okok miatt, lemondott a fővárosi cég szándékáról, így a közgyűlés sem döntött a kérdésben.

A bizottsági reakciókból ítélve egyébként, ha vissza is tér a jövőben a kérő, vagy új érdeklődő érkezik, az önkormányzat nem fog lemondani elővásárlási jogáról.

Képünk a Mediterrán Rádió stúdiójában készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva