"Majdnem holokauszt-központ" nyílhat Pécsett - de még csak terv

2011. szeptember 14. szerda 19:44

Bár néhány napja az MTI hírére hivatkozva azt írtuk, holokauszt-központot hoznak létre Pécsett is, némi utánajárással kiderült, nem pontosan erről van szó. A tárgyalások ugyanis arról folynak, tudtuk meg a héten, hogy egyes vidéki nagyvárosokban - így nálunk is - úgynevezett "tolerancia-központokat" állítanának fel, ahol "szakemberek, kutatók közreműködésével segítenék a pedagógusok munkáját a diákok és a lakosság nemzeti emlékezetének kialakításában". Goldmann Tamás, a pécsi zsidó hitközség vezetője a Pécsi Újság.hu-nak nyilatkozva azt mondta, nemcsak az emlékhely megvalósítása, de a hosszabb távon való működtetése is a legfontosabb feladataink közé tartozik.

Dr. Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója a minap úgy nyilatkozott, hogy több vidéki városban hoznának létre olyan alcentrumokat, intézményeket, ahol kutatók, helytörténészek közreműködésével nyújtanának segítséget a pedagógusoknak. Abban, hogy megfelelő és közérthető módon ismertessék a diákokkal a tolerancia szükségességét és a történelmi emlékezés fontosságát.

A központ nemrég megválasztott vezetője által szorgalmazott új nemzeti „emlékkultúra" kialakításával - egyebek mellett - a felállítandó vidéki tolerancia-intézmények "időszakos kiállítások, diákvetélkedők szervezésévek hozhatnák közelebb az emberekhez a történelem legsötétebb korszakainak áldozataira való méltó megemlékezést".

Pécs mellett Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Békés megyében hoznának létre ilyen centrumokat, ahol a holokauszt hatásait etikai és pszichológiai aspektusból is vizsgálnák.

Nuber István, a Holokauszt Emlékkközpont munkatársában már évekkel ezelőtt felmerült az ötlet, hogy több vidéki városban is kialakítsanak olyan decentrumokat, ahol a tanárok holokauszttal kapcsolatos továbbképzése egyszerűen megoldható. A még csak alakulóban lévő rendszer lényege, hogy a pedagógusok felkészítése helyben történjen, megkönnyítve és meggyorsítva a vészkorszakról szóló ismeretek továbbadását.

Goldmann Tamás, a pécsi zsidó hitközség vezetője hangsúlyozza, hogy nem csupán a második világháború borzalmainak, hanem minden más, az emberiesség és az emberiség ellen elkövetett cselekedet és történelmi esemény bemutatása lesz majd a létrehozandó szellemi műhely talán a legfontosabb feladata.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hol kaphatna helyet a pécsi központ, a hitközség mindenesetre több lehetséges helyszínben gondolkodik. Goldmann szerint az a legfontosabb, hogy a központok megvalósítása után legyen elegendő forrás és fenntartói akarat az intézmények további működtetésére.

Képünkön a pécsi pályaudvaron nemrég felállított emlékmű.

H. L. B.